"Vet inte var jag ska ta vägen"

För Torbjörn Franzén var arbetsträningen hans räddning. Nu känner han, tillsammans med sina kollegor, oro och ovisshet när kommunens AMI-verksamhet avvecklas.

För Kisabon Torbjörn Franzén var arbetsträningen, i köket vid Leoparden, en räddning och en chans att ta steget in på arbetsmarknaden igen.

För Kisabon Torbjörn Franzén var arbetsträningen, i köket vid Leoparden, en räddning och en chans att ta steget in på arbetsmarknaden igen.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-07-09 20:00

– Att kunna vara här har betytt att jag mår bra, jag har något att se fram emot varje morgon. När det här läggs ned vet jag inte var jag ska ta vägen, och då är jag rädd att jag fallar tillbaka till mitt beroende, berättar Kisabon öppenhjärtligt när vi träffas i köket vid Leoparden.

Här har Torbjörn Franzén arbetat i nästan tre månader. På grund av alkoholproblem hamnade han långt ifrån arbetsmarknaden, men i köket, där han dagligen serverar mat åt deltagarna i arbetsmarknads- och integrationsenheten, fick han en ny chans. En anledning att lämna den egna lägenheten.

– Den här verksamheten gör att folk inte sitter hemma och mår dåligt. Det skapas en gemenskap och vi är ganska lika allihopa, vi som är här. Det är flera personer som har varit här och lyckats att ta steget ut på den "vanliga" arbetsmarknaden, berättar han.

Det var för nästan exakt en månad sedan som bildningsnämnden meddelade att de, på grund av sparbeting, väljer att avveckla kommunens arbetsmarknads- och integrationsenhet. Beslutet beräknas spara 2 500 000 miljoner kronor och tanken är att det ska ske en sammanslagning med Kinda lärcentrum. Totalt har enheten cirka 60 personer inskrivna i olika åtgärder och den information som har gått ut till deltagarna, enligt Torbjörn Franzén, är att den vanliga verksamheten fortgår fram till och med den sista dagen i september. Sedan är det ovisst.

– Beslutet fattades i juni och information kommer att ske löpande. Först förankrades beslutet fackligt, sedan informeras de anställda och därefter de inskrivna klienterna. Det förutsätter jag att förvaltningen och organisationen sköter som de ska, svarar bildningsnämndens ordförande David Wenhov (LPo) och fortsätter:

– Det jag kan säga till de människor som känner oro är att vi har förhoppningen att så fort som möjligt kunna starta om verksamheten igen när vi får statlig finansiering. Förhoppningsvis får vi ett statligt uppdrag att jobba med arbetsmarknadsfrågor, vilket jag tror att vi får, och då står vi i startgroparna och är mentalt förberedda.

Med en krympande arbetsförmedling, och ett stängt kontor i Kisa, tror nämligen nämndordföranden att det i framtiden kommer att läggas ett större ansvar på kommunerna, men innan ett klart besked kommer måste kommunen agera utefter de förutsättningar som råder.

– Vi har det så tajt ekonomiskt i kommunen så vi kan inte göra saker som vi inte har kostnadstäckning för. När vi jobbar med kommunal ekonomi finns det två huvudsakliga områden, de lagstadgade och de icke lagstadgade verksamheterna. Vi har ingen lagskyldighet att jobba med arbetsmarknad och integration. Vi gör det gärna men vi måste få statliga pengar för det, avslutar Wenhov.

"Det skapas en gemenskap", menar Agneta Karlsson och Torbjörn Franzén som är några av de personer som känner en oro när kommunen nu väljer att avveckla AMI-verksamheten.
"Det skapas en gemenskap", menar Agneta Karlsson och Torbjörn Franzén som är några av de personer som känner en oro när kommunen nu väljer att avveckla AMI-verksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om