Ovanligt tidig risk för brand i år

Eldningsförbud infördes i hela Kalmar län den 21:e juni och runtom i landet har redan skogsbränder härjat. Vi pratar med aktiva inom skogsbranschen om hur de ser på brandrisken i år.

"Vi i skogsbranschen tar det hela på stort allvar", Johan Johnsson, områdeschef på Södra om brandrisken.

"Vi i skogsbranschen tar det hela på stort allvar", Johan Johnsson, områdeschef på Södra om brandrisken.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-07-07 11:00

– Vi i skogsbranschen tar det hela på stort allvar och försöker vara så noggranna som möjligt för att förhindra skogsbränder. Hela arbetssättet inom skogsbranschen gällande brandrisk las om efter den stora skogsbranden i Sala 2014, säger Johan Johnsson, områdeschef för Vimmerby i Södra.

Johan förklarar att entreprenören som ska utföra arbetet, det kan vara till exempel en markberedning eller avverkning, måste kontrollera vilken nivå brandrisken ligger på i en app. Vid en särskild nivå så måste det hållas ett samråd mellan entreprenör och produktionsledaren eller skogvårdsledaren vid Södra, för att diskutera vilka åtgärder som ska tas. Det kan innebär att man bestämmer att man endast får köra på tidig morgon, sen kväll eller under natten, då brandrisken är som allra högst mitt på dagen. Utöver appen, som finns tillgänlig för vem som helst att använda, så får Södra också tillgång till något som kallas FWI-värde från SMHI. Det värdet visar hur stor spridningsrisk det är om en brand skulle inträffa. Brandrisknivå i kombination med en hög spridningsrisk kan leda till ett totalt stopp för arbete i skogen, förra året så skedde det från den 23:e juli till mitten av augusti i området.

– I år var det brandrisk ovanligt tidigt på säsongen. Redan i mitten av april så anpassade vi våra arbetstider, säger Johan Johnsson.

– I området kring Vimmerby, Hultsfred och halva Västerviks kommun så har runt 100 stycken samråd kring brandrisker genomförts hittills i år, fortsätter Johan.

Hur påverkas skogsbranschen av ett stillestånd på grund av ökad brandrisk?

– Skogsägare, entreprenörer och industrin i förlängningen påverkas, det blir kostnader i hela kedjan. Om man inte kan markbereda så kan heller inga plantor planteras. Avverkningar skjuts upp. Entreprenörer får ofta extra kostnader när de inte kan arbeta. Under förra året så valde Södra att ge en stilleståndsersättning till våra entreprenörer, men det täckte inte hela kostnaden.

Niklas Fransson är skogsentreprenör och arbetar i Vimmerbytrakten:

– För oss skogsentreprenörer blir det inget bra alls när det blir oplanerade stopp, men i år har vi än så länge bara haft tre dagar när vi var tvungna att anpassa våra arbetstider på grund av brandrisken, säger Niklas Fransson.

– Den här sommaren har varit mycket bättre hittills än förra, men än är den ju inte över, säger Niklas.

"Vi undviket att arbeta i steniga områden under sommaren, då det kan lätt slå gnistor" säger Niklas Fransson, skogsentreprenör.
"Vi undviket att arbeta i steniga områden under sommaren, då det kan lätt slå gnistor" säger Niklas Fransson, skogsentreprenör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!