Vill ge sommarjobbare bra förutsättningar

För 37:e gången genomför LO kampanjen ”Facket på sommarjobbet”. På onsdagen fanns representanter på plats i Vimmerby för att hälsa på sommarjobbare på olika företag.

På onsdagen besökte LO Vimmerby för sin kampanj "Facket på sommarjobbet". Jenny Melander och ansvarige Isabell Lindalen var två av fyra representanter på plats.

På onsdagen besökte LO Vimmerby för sin kampanj "Facket på sommarjobbet". Jenny Melander och ansvarige Isabell Lindalen var två av fyra representanter på plats.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-07-03 21:00

”Facket på sommarjobbet” är en informationskampanj som årligen genomförs över hela landet. Bakom kampanjen står LO-facken, och på onsdagen var det dags för Vimmerby kommun att få besök av fyra representanter.

– Vi är ute för att träffa sommarjobbare, se så de har det bra, önska trevlig sommar men också informera dem om de rättigheter man har som sommarjobbare, berättar Isabell Lindalen som är ansvarig för kampanjen i Kalmar län.

Hur bra koll har ungdomarna?

– Generellt sett inte jättebra. Kanske är man på sitt första jobb någonsin och under en kort period, då kan det vara svårt att ha stenkoll på vilka rättigheter man har.

– Dessutom är konkurrensen om sommarjobb ganska hård. Då blir det naturligt att man är tacksam över att få ett jobb, och att då ställa en massa kritiska frågor till arbetsgivaren är kanske inte det första man gör, säger Isabell Lindalen.

När LO-representanterna besöker företagen hanterar man inga konflikter, utan det handlar om ren information.

– De flesta arbetsgivare uppskattar också att vi kommer. Det blir ett schysst snack på jobbet.

Vad är det vanligaste arbetsgivarna missar?

– Att upprätta ett anställningsavtal, som är så viktigt för båda parter. Sommarjobbarna vet inte alltid att man ska ha det, och om inte arbetsgivarna tar det ansvaret så blir det inte gjort.

Har ni några ungdomar som jobbar åt er i sommar?

– Nej, vi stänger kontoret under semestern. Men om vi hade haft sommarjobbare, så hade vi tagit hand om dem så väl, säger Isabell och skrattar.

Checklistan

1. Se till att få ett anställningsbevis. Där ska det stå vad du ska göra, när du ska göra det och hur mycket du får betalt för att göra det. Enligt lagen ska du få ett anställningsbevis senast en månad efter påbörjad anställning.

2. Din ålder bestämmer vad du får göra. Det finns lagar och regler om vilka jobb du får ta och hur länge du får arbeta. Du får sommarjobba redan innan du har fyllt 13 men bara med enklare saker som att plocka frukt eller sälja majblommor. Innan du fyller 18 och blir myndig får du inte jobba med farliga maskiner eller kemikalier. Du ska inte jobba ensam eller själv ha hand om pengar.

3. Jobba aldrig utan försäkring. Ta reda på vilka försäkringar din arbetsgivare har för dig innan du börjar arbeta. Jobbar du svart gäller inga försäkringar alls. Finns det ett kollektivavtal på din arbetsplats är du automatiskt försäkrad.

4. Se till att du får semesterersättning. Alla som arbetar har rätt till betald semester. Det spelar ingen roll om du bara arbetar extra på helger eller sommarjobbar. Semesterersättningen är minst 12% på den lön du tjänat totalt.

5. Ha koll på svartjobb, skatt och jämkning. Om du bara arbetar tillfälligt behöver du oftast inte betala lika mycket i skatt som om du jobbar hela året. Det kallas för ”jämkning”. För att få jämkning beställer du en blankett från Skatteverket, det går oftast att göra via telefon eller via nätet.

Det är olagligt att jobba svart. Det är också olagligt att anställa någon svart.

6. Ha koll på lönebeskedet. Varje gång du får lön ska du få en lönespecifikation. Där ska det stå hur många timmar du har arbetat och vilken lön du har fått. Det ska också stå hur mycket skatt som har dragits och hur stor din semesterersättning är. Spara dina lönebesked – du kan behöva dem när du deklarerar.

7. Be alltid om ett arbetsintyg.

När du slutar ett jobb ska du alltid be din arbetsgivare om ett arbetsintyg. Där ska det framgå att du har haft en anställning, hur länge du har varit anställd och vilka arbetsuppgifter du har haft.

Källa: ung.lo.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!