Hurtig: "Surt att slÀppa in mÄl"

BĂ€ttre utdelning pĂ„ fasta situationer.En vassare Kosovare Asllani.FĂ„ igĂ„ng anfallarna.Mot Thailand levererade Sverige pĂ„ samtliga punkter nĂ€r man vann den andra gruppspelsmatchen i VM med 5–1 i Nice.

Fotboll2019-06-16 17:14

Nej, den hÀr gÄngen behövde inte de blÄgula fansen vÀnta lika lÀnge som i premiÀren mot Chile. Inte heller hann nervositeten smyga sin in pÄ den svenska avbytarbÀnken pÄ Allianz Riviera i Nice.

Det dröjde drygt fem minuter, sedan hade Sverige gjort 1–0 mot Thailand och med sitt spel visat att det skulle bli mer. Före matchen pratade Sverige om att utnyttja sin lĂ€ngd bĂ€ttre pĂ„ fasta situationer, och nĂ€r Elin Rubensson slog en perfekt frispark in mot straffomrĂ„det var det just vad Linda Sembrant gjorde.

Den rutinerade mittbacken nickade in sitt nionde landslagsmÄl och Sverige kunde slappna av. Och fortsÀtta framÄt.

Kosovare Asllani, mĂ„lskytt mot Chile, var inblandad i det mesta som hĂ€nde offensivt – och det var mycket. I den 19:e minuten slĂ€ppte Thailands mĂ„lvakt retur pĂ„ Lina Hurtigs nick, Asllani snappade upp bollen, dribblade förbi en försvarare och rullade enkelt in 2–0.

Halvlekens kanske snyggaste mÄl kom strax före paus, signerat Fridolina Rolfö. Hon fick bollen en bit utanför straffomrÄdet, fintade en thailÀndska och drog ivÀg ett hÄrt skott mot krysset. MÄlvakten Waraporn Boonsing, som missade matchen mot USA pÄ grund av skada, fick fingrarna pÄ bollen men lyckades inte stoppa skottet.

För att Sverige ska gÄ lÄngt i VM lÀr Sverige behöva att en sÄdan spetsspelare som Rolfö kommer igÄng, och efter hennes skadebekymmer var mÄlet med all sÀkerhet en stor lÀttnad. Anfallaren byttes ut i halvtid och ersattes av Madelen Janogy, mÄlskytt i premiÀren men i dag utanför mÄlprotokollet.

Sverige fortsatte att ha spelövertaget och fick in ett mĂ„l Ă€ven i den andra halvleken. Lina Hurtig, som fick chansen i startelvan, tajmade ett inlĂ€gg och lĂ€t pannan tala: 4–0 satt i krysset.

– Det var sĂ„klart skönt att göra mĂ„l och hjĂ€lpa laget, sĂ€ger Lina Hurtig till TV4 efter matchen.

Nöjd var hon dÀremot inte med vad som hÀnde senare i matchen.

Thailands enda hot var den ursnabba anfallaren Kanjana Sungngoen. PÄ tillÀggstid slÀppte svenskorna fram henne alltför nÀra mÄl i en omstÀllning och Sungngoen sköt in reduceringen bakom Hedvig Lindahl.

– Lite surt att slĂ€ppa in ett mĂ„l. Vi ville verkligen hĂ„lla nollan och bara producera framĂ„t, sĂ€ger Hurtig bittert.

Strax dĂ€rpĂ„ fick Sverige, efter en VAR-granskning, straff för hands och Elin Rubensson var iskall nĂ€r hon sköt in slutresultatet till 5–1.

Men Hurtig vill den klara segern till trots i fortsÀttningen se ett Ànnu mer effektivt Sverige i de avgörande lÀgena.

– Det sitter kvar lite frĂ„n förra matchen, skĂ€rpan Ă€r nĂ„got som vi mĂ„ste jobba vidare pĂ„.

Sverige Àr dÀrmed klart för Ättondelsfinal, oavsett hur det gÄr i matchen mellan Chile och USA senare i dag. Sverige kan fortfarande sluta trea i gruppen, men gÄr i sÄdana fall vidare som en av de fyra bÀsta treorna.

Om Sverige vinner gruppen eller inte avgörs pÄ torsdag dÄ en förvÀntad gruppfinal vÀntar mot USA. (Nice, TT:s utsÀnda)

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!