Nämndens besparingar oroar de äldre

Vård- och omsorgsnämndens besparingar på kommunens seniorverksamhet oroar deltagarna vid Stångågården i Horn. "Vi vill ha vår ledare kvar", konstaterar de.

Besparingarna påverkar seniorverksamheten i hela kommunen, förutom i Horn, även i Kisa och Rimforsa.

Besparingarna påverkar seniorverksamheten i hela kommunen, förutom i Horn, även i Kisa och Rimforsa.

Foto: Dennis Petersson

HORN2019-06-05 08:00

När nämndordförande Lars Karlsson (L), tillsammans med vice ordförande Risto Laine (S) och förvaltningschefen Ida Björkman, för två veckor sedan presenterade åtgärdsprogrammet för en budget i balans stod det klart att anställd personal inom kommunens seniorverksamhet sägs upp. Tanken är att aktiviteterna istället ska ledas av studieförbund och frivilliga föreningar samtidigt som kommunen har kvar ansvaret för att samordna verksamheten. Beslutet påverkar bland annat de äldre som nyttjar vävstugan på äldreboendet i Horn och nu vädjar de till kommunen att inte genomföra besparingarna.

LÄS ÄVEN:Pensionärer protesterar mot nedskärningarna

LÄS ÄVEN:Efter smällen – så vill de spara

LÄS ÄVEN: Kravet: Spara 22 miljoner kronor

– Vi vill ha vår ledare (Marianne Jonsson) kvar. Vi klarar oss inte själva, vi behöver till exempel hjälp med att varpa vävstolarna och köpa in allt material. Jag tror inte att det är någon frivillig som vill binda upp sig på ett sånt uppdrag, menar Gun-Britt Johansson och Birgit Petersson fortsätter:

– Jag känner mig aldrig så frisk som när jag sitter vid vävstolen. Det är en viktig terapi för oss och ett naturligt sätt att motionera. Man blir snabbt sämre om man bara sitter still.

Det är sju stycken seniorer, alla över 80 år, som väver på Stångågården i Horn. Utöver det engageras de äldre genom allt från målargrupper och studiecirklar till bingospel och sittgymnastik. Enligt vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson är tanken att all verksamhet ska fortsätta, trots åtgärderna.

– Vi vill inte ta bort någonting. Målet är att det här ska vara utvecklande samtidigt som vi givetvis sparar pengar. På sikt är det så här som Sveriges kommuner måste agera. Vi behöver fokusera våra resurser på kärnverksamheten, förklarar han och fortsätter:

– Vi har inlett en dialog med studieförbundet Vuxenskolan som anser sig kunna ta över ganska stor omfattning av seniorverksamheten, men vi vill också ge andra aktörer chansen. Tittar man i andra kommuner fungerar liknande lösningar alldeles utmärkt.

Nämnden har kallat till ett extrainsatt möte med det kommunala pensionärs- och handikappsrådet den 20 juni där bland andra Vuxenskolan och de ansvariga vid Hjärta till hjärta kommer att redogöra sina planer inför framtiden. Målet är att en lösning ska vara i hamn under hösten i anslutning till att kommunens personal avslutar sina tjänster.

– Vi jobbar för att det inte ska bli något glapp i verksamheterna och i och med att vi redan har saker på gång har jag förhoppningar om att vi lyckas med det, avslutar Karlsson.

"Vi vill inte ta bort någonting", säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L) och berättar att förhoppningen är att allt, inklusive vävstugan, ska kunna fortsätta.
"Vi vill inte ta bort någonting", säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L) och berättar att förhoppningen är att allt, inklusive vävstugan, ska kunna fortsätta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om