"Det kommer att bli mer transporter"

På måndag inleds arbetet med att sluttäcka den gamla deponidelen på avfallsanläggningen. Men det kommer att dröja innan återvinningscentralen står på tur. ”Håller tidsplanen ska alla etapper vara klara 2029”, säger projektledare Sven Bergman.

Området i etapp ett kommer den vanliga besökaren inte i kontakt med. ÅVC påverkas inte i det här skedet, poängterar Daniel Johansson och Sven Bergman.

Området i etapp ett kommer den vanliga besökaren inte i kontakt med. ÅVC påverkas inte i det här skedet, poängterar Daniel Johansson och Sven Bergman.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-06-04 09:30

Efter många år av utredningar och dialog med tillsynsmyndigheten länsstyrelsen är det dags för första etappen av fyra i sluttäckningen på Vimmerby avfallsanläggning. Den då i folkmun kallade ”soptippen” etablerades på nuvarande plats vid Toppesten på 1960-talet, men någon deponeringsverksamhet har inte förekommit efter 2004. Samma arbete pågår runt om i hela landet, där gamla soptippar som inte längre är aktiva ska sluttäckas.

– Det känns skönt att komma igång, och nu är sättningarna på området så små att det inte är några problem att påbörja arbetet, säger Sven Bergman, projektledare på Vemab.

Lager för lager ska Vimmerbys hushålls- och industrisopor från gångna decennier täckas, med dräneringsskikt, tätskikt och skyddsskikt. Regnvatten och syre får inte tränga ner till avfallet och träd och buskar får inte växa i sluttäckningen, så att rötter förstör konstruktionen. Det befintliga lakvattendiket som idag går runt deponin kommer att rensas och förses med dräneringsledning. Tätskiktet kommer att läggas över lakvattendiket och vatten som rinner av den sluttäckta deponin behandlas som vanligt ytvatten. Lakvattnet kommer även fortsättningsvis ledas till befintlig lakvattendamm. Från lakvattendammen pumpas sedan lakvattnet till det kommunala reningsverket.

Mycket av materialet som krävs finns redan på anläggningen, men inte allt. Det är de tätare transporterna som närboende och allmänhet kommer att märka av.

– Vi har informationsmöte för de som bor längs med vägen, där vi lyfter de olägenheter som kan uppstå, men de vanliga besökarna kommer inte att märka av mer än att det just kommer att vara lite mera tunga transporter på området, så det är bra med lite extra uppmärksamhet, säger renhållningschef Daniel Johansson.

I den första etappen är det 3,8 hektar som ska sluttäckas, totalt med alla fyra etapper rör det sig om drygt 9 hektar. Nu ska kommunen hitta ny lokalisering, som på sikt blir plats för återvinningscentralen.

– Det är omöjligt att säga var det blir i nuläget, och tidsplanen för hela deponin är 2029. Personalen på ÅVC får redan nu en del frågor om vart man ska åka med sitt sorterade skräp, men det kommer att dröja innan det blir aktuellt, säger Daniel Johansson.

Kommunen ansvarar för skötsel och kontroll av området 30 år efter avslutad sluttäckning.

Arbetet med etapp ett beräknas pågå fram till i höst.

Sven Bergman, projektledare, tycker det känns skönt att komma igång med arbetet efter alla förberedelser.
Sven Bergman, projektledare, tycker det känns skönt att komma igång med arbetet efter alla förberedelser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!