"Jag skiter i att det är fejk – det är för jävligt ändå"

Vad är sant och vad är falskt av det vi hör, ser och läser på nätet? Och hur kan vi avgöra vad som är vad? Det pratade Emma Frans om på Tillväxtdagen i Västervik.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2019-05-21 21:07

Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet, och hon arbetar också med att granska sanningshalten och vetenskapligheten bakom sensationella nyheter och populär forskning.

I Västervik valde hon att prata främst om varför vi väljer att ta till oss viss information och inte annan och fenomenet "fake news".

– Hur vi förhåller oss till sanningar och lögner bygger på hur vi själva tycker att världen ser ut, säger hon.

Och hon tycker det är viktigt att vi inte enbart vänder oss till den faktaresistente släktingen som envist står fast vid sin övertygelse, trots att alla fakta pekar på något helt annat.

– Vi måste alla ta ansvar för vår egen benägenhet att tro på, och dela felaktigheter och inte vara så fokuserade på att omvända andra. Vi gör alla sådana här fel. Det är bland annat därför jag har mig själv som exempel, säger hon.

Hon börjar med att påminna om kommentaren som kunde läsas under en satirartikel där det påstods att en tonårstjej inte fick ha mobilskal med svensk flagga på i skolan, "Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå".

När hon långt senare ser ett citat av Donald Trump, som hon inte är något fan av, delas, får hon just den impulsen.

– Jag ville verkligen dela det här och jag kände precis så här. "Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå".

Men hon lyckades hålla sig från att dela och citatet visade sig mycket riktigt vara falskt.

Det här, förklarar hon, är ett exempel på att vi ofta lägger märke till sådant som bekräftar det vi redan tror på, och sållar bort sådant som strider mot vår egen uppfattning.

– Det viktigaste är att försöka förebygga att felaktigheter får fäste hos människor, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!