Ris och ros när företagsklimatet rankas

I höstas noterades Västerviks kommun för en rekordlåg placering när Svenskt näringsliv rankade företagsklimatet bland landets kommuner. Nu har svaren från årets enkät presenterats.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Västervik2019-05-21 13:00

I fjol sjönk Västerviks kommun kraftigt på rankingen, från plats 171 till 263 bland landets 290 kommuner. Placeringen skapade en het debatt och kommunen kallade till möte med näringslivet. Nu har årets enkätsvar presenterats och det sammanfattade omdömet kring företagsklimatet sjönk från 3,16 till 3,14, att jämföra med rikssnittet på 3,42.

– Jag är mycket försiktigt positiv. Vi tappar lite på det allmänna omdömet, men kollar vi på vissa detaljfrågor så går vi framåt en del. Det klart att det hade varit roligare med några fler plus. Men om detta kommer leda till en förbättrad eller försämrad ranking är svårt att säga, säger Ulf Kullin, förvaltningschef för kommunstyrelsen.

Vid det extrainkallade mötet under hösten ansåg majoriteten av företagarna att tjänstemännen och politikernas attityd måste förbättras. Men betygen för både tjänstemännen och politikernas attityder sjönk i årets enkät.

– Samtidigt som man upplever att den kommunala servicen ökar. Det är små marginaler i det här och jag tror att åtgärderna som vi har påbörjat kommer ge resultat.

En som är besviken på enkätsvaren är Harald Hjalmarsson (M).

– Tyvärr så förstärker det här den bild vi fick i höstas. Visserligen sjunker vi ytterst lite men rekordmånga kommuner förbättrar sina resultat. Att vi är långt ner bland Sveriges kommuner är riktigt allvarligt, säger han.

På punkten gällande attityder från politiker och tjänstemän menar Hjalmarsson att det finns mycket att göra.

– Det är riktigt, riktigt illa och något vi måste ta på allvar. Det handlar inte om en resursfråga utan hur vi ser på företagarna, hur vi behandlar dem och vilken dialog vi har. Det gäller både oss politiker och våra medarbetare.

Hur ska siffrorna vändas?

– Vi måste bekräfta att vi förstår sambandet mellan tillväxt och företagande. I grund och botten måste vi gå till oss själva och överväga om vi har rätt organisation och hanterar frågan på det sätt den förtjänar. Uppenbarligen gör vi inte det, det måste till en väldigt seriös rannsakning av oss själva.

I vintras tillsattes kommunen en företagslots och Ulf Kullin är övertygad om man är på rätt väg.

– Det är positivt att politiker, tjänstemän och företagare har en gemensam bild av att vi har en hel del att jobba med. Åtgärderna som vi har påbörjat kommer kanske att ge resultat rent praktiskt i höst, jag är övertygad om att vi kommer få bättre siffror i framtiden, avslutar han.

– Det handlar inte om en resursfråga utan hur vi ser på företagarna, hur vi behandlar dem och vilken dialog vi har, säger Harald Hjalmarsson (M).
– Det handlar inte om en resursfråga utan hur vi ser på företagarna, hur vi behandlar dem och vilken dialog vi har, säger Harald Hjalmarsson (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!