Här säkras mosippans framtid

På 50 år har mosippans förekomst i Sverige reducerats till hälften. Nu kämpar länsstyrelsen i Östergötland för artens överlevnad, bland annat hos markägaren Martin Sundström nordost om Ydrefors.

"Mosippan har en speciell plats i mitt hjärta", berättar markägaren Martin Sundström som deltar i länsstyrelsen i Östergötlands projekt.

"Mosippan har en speciell plats i mitt hjärta", berättar markägaren Martin Sundström som deltar i länsstyrelsen i Östergötlands projekt.

Foto: Tommy Karlsson

KINDA/YDREFORS2019-05-07 05:00

– Vi bedömer att den är väldigt illa ute och gör vi ingenting nu så riskerar den att minska i antal ännu mer och kanske helt försvinna. Mosippan finns inte över så stort område i världen, så Sverige är ett av de viktigaste länderna för den, berättar länsstyrelsens biolog Tommy Karlsson.

Vid sjön Norrlången i kommunens sydligaste delar, i närheten av gården Råshult, finns ett område där mosippan fortfarande finns kvar. För tre år sedan tog länsstyrelsen ett samlat krafttag och inledde ett projekt för att rädda den känsliga vårblomman. Markägare kontaktades, däribland Martin Sundström i Ydrefors, och insatser påbörjades för att hjälpa mosippan på traven.

– Jag är väldigt positiv till det här. Vi har länge känt till att mosippan funnits på våra marker. Blomman är väldigt vacker och den har en speciell plats i mitt hjärta, så det kändes självklart att delta i projektet, förklarar markägaren och biologen Tommy Karlsson fortsätter:

– Blomman har minskat på grund av att landskapet ser så annorlunda ut i dag. Dels brann det mer i skogarna förr och dessutom förekom skogsbete, vilket skapade halvöppna miljöer som mosippan är helt beroende av. Den behöver en del sol och öppen sand som fröna kan gro i.

På ett 20-tal platser i länet har träd avverkats, buskar röjts och mark beretts för att skapa de förutsättningar som mosippan behöver. Nyligen besökte Tommy Karlsson området vid sjön Norrlången, tillsammans med konsulten Karl Fritzson, för att se hur det gått för de frön som planterats. Markägaren Sundström och hans barn Klara och Ivar tog emot dem och kunde visa upp flera så kallade groddplantor.

– Det finns många hotade arter som behöver speciella insatser likt mosippan, både blommor och insekter. Vi kommer att fortsätta att följa upp de här plantorna, fortsätta att så frön och göra insatser, bland annat planerar vi naturvårdsbränning, för att till slut vända den negativa trenden och få dem att öka istället, förklarar Tommy Karlsson och fortsätter:

– Likt alla andra hotade arter som vi jobbar med är förhoppningen att mosippan, i större utsträckning, ska kunna sköta sig på egen hand i framtiden, men det kommer att ta tid.

Genom åren har mosippan funnits på cirka 80 platser i länet, i dag känner länsstyrelsen till ett 30-tal.

– Om det är någon som känner till områden där mosippan växer så är vi absolut intresserade att få reda på det. Det kan vara platser som bara lokalbefolkningen känner till.

Hos markägaren Martin Sundström görs insatser för att rädda den hotade mosippan. Här visar hans dotter Klara Sundström Hilltorp upp en av plantorna.
Hos markägaren Martin Sundström görs insatser för att rädda den hotade mosippan. Här visar hans dotter Klara Sundström Hilltorp upp en av plantorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!