Vice riksbankschef tillbaka i skolan

Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick var tillbaka på sin gamla skola för att möta ekonomielever, som nyfiket och hungrigt tog till sig av hennes råd. Men några storanvändare av kontanter är de inte. Vilken tur då att deras gäst var med och utvecklade Swish.

Kerstin af Jochnick fick prata , jämställdhet och uppsatta klimatmål inom Riksbanken, men också Brexit och penningtvätt.

Kerstin af Jochnick fick prata , jämställdhet och uppsatta klimatmål inom Riksbanken, men också Brexit och penningtvätt.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-04-08 20:10

Kerstin af Jochnick var på inga sätt obekant med Hultsfreds gymnasium. Hon studerade själv på Samhällsvetenskaplig linje på Stålhagsskolan som det hette på den tiden, mellan 1973 och 1976 och uppskattade möjligheten att få komma tillbaka och träffa dagens studenter.

– Skolan har förstås utvecklats sedan dess, men kul att se att det är en viktig skola fortfarande med många elever, sa Kerstin af Jochnick som tillträdde som förste vice riksbankschef vid årsskiftet 2012 med en sexårig mandatperiod som förlängts lika länge och nu sträcker sig fram till den 31 december 2023.

Hennes föredrag kom att sträcka sig ända tillbaka till 1661, när den allra första sedeln gavs ut, och fram till nu, när Riksbanken nyligen fyllt 350 år. Det var ofrånkomligt att samtalet gled in på kontantanvändandets utveckling och de nya sedlar och mynt Sverige fick för ett par år sedan. En fråga som Kerstin af Jochnick upplever alltid intresserar.

– När vi frågade folk 2010 hur de betalat sitt senaste köp sa sig 39 procent ha använt kontanter, en siffra som sjunkit till 13 procent våren 2018, sa Kerstin af Jochnick och fortsatte:

– Om ingen vill använda våra produkter sedlar och mynt behöver vi då göra något annat? Det är skälet till ett större projekt som tittar på om vi ska ge ut en digital krona, en e-krona. Det är få länder där kontantanvändandet är så lågt som här, därför har vi nog extra mycket ögon på oss för att se hur det här ska utvecklas, sa Kerstin af Jochnick, som visade sig ha varit med och utvecklat betalmedlet Swish under sin tid som vd på Svenska Bankföreningen.

Jämställdhet, Brexit, inflationsmål, minusränta, penningtvätt och vad Riksbanken gör för klimatet var andra ämnen som lyftes under Kerstin af Jochnick föreläsning.

– Jag hoppas eleverna förstår hur privilegierade de är, som fått lyssna och träffa Kerstin af Jochnick, sa deras lärare Pierre Arvidsson, som var glad över att hon tagit sig tid och kommit till Hultsfred.

Vad hade hon då för råd att skicka med eleverna?

– Det är väldigt viktigt att skaffa sig en bra utbildning, ni ska göra sådant ni tycker är roligt och se till att ha ett internationellt perspektiv på er utbildning, för vi blir allt mer internationella på alla områden och då är det bra att ha med det.

Kerstin af Jochnick tog sig tid efter föreläsningen och pratade med eleverna, som var nyfikna på hennes jobb på Riksbanken. Ett möte som dokumenterades av Kerstin af Jochnicks make.
Kerstin af Jochnick tog sig tid efter föreläsningen och pratade med eleverna, som var nyfikna på hennes jobb på Riksbanken. Ett möte som dokumenterades av Kerstin af Jochnicks make.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!