Stor bredd på folkhögskolans firande

Pinnbröd, provsmakning, fotografering och föreläsningar när Gamleby folkhögskola visade upp sin verksamhet.

Eva Grenfeldt och Roger Lockneman berättade om skolans kurser.

Eva Grenfeldt och Roger Lockneman berättade om skolans kurser.

Foto: Kristina Westring

Gamleby2019-04-06 16:07

Under lördagen var det Folkhögskolans dag runtom i Sverige. Vid entrén till Gamleby folkhögskola sprakar en brasa i en grilltunna och doften av brödbak sprider sig över skolans gårdsplan. Ida Bergqvist som går allmän linje grillar ett pinnbröd. En bit bort står Therese Ringdahl Nilsson och knådar deg.

– Vi på lärarassistentutbildningen tyckte att det här var en bra idé. Det är många som inte har smakat pinnbröd sedan de var små, säger hon.

Inne på skolan möter vi studie- och yrkesvägledare Eva Grenfeldt som berättar att det blir nyheter på allmän kurs till hösten.

– Ja, vi kommer att ha nya inriktningar. De är risk och säkerhet, svenska språket, människan och skapande och skrivande. Sedan har vi folkmusik grundkurs på distans som är ny. Den går under hösten med några träffar här på skolan och resten på distans.

I ett av klassrummen är ett bord uppdukat med mängder av kakor och plockmat.

– Det är arabisk mat och kakor. Vi har kaffe från Syrien och Eritrea. Sedan visar vi traditionella kläder från Irak, Syrien och Afghanistan, säger HibaYareek som går allmän etableringskurs.

De som studerar gestaltande fotografi har riggat upp en fotostudio. Tanken är att besökare ska få möjlighet att bli fotograferade till sitt cv.

Flera föreläsare är bokade för dagen, bland andra Eva Berglund Thörnblom, en av författarna till boken "Familjen, varvet, båtarna Holms i Gamleby".

Therese Ringdahl Nilsson ger Ida Bergqvist en chokladbit att förhöja smaken på pinnbrödet med.
Therese Ringdahl Nilsson ger Ida Bergqvist en chokladbit att förhöja smaken på pinnbrödet med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!