Nordöstra Tjust ett riskområde för TBE

Förra året smittades en person av TBE i Kalmar län, och det var i den norra delen av länet. Året dessförinnan var ett rekordår, då smittades sex personer i länet av den fästingburna virussjukdomen.

Färre än vanligt insjuknade i den fästingburna virussjukdomen TBE förra året.

Färre än vanligt insjuknade i den fästingburna virussjukdomen TBE förra året.

Foto: Lien, Kyrre

Västervik2019-03-28 12:00

– Nu finns vaccinet tillgängligt på hälsocentralerna, förklarar smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin, Region Kalmar län.

Hon poängterar att om man har bestämt sig för att skaffa ett grundskydd är det bra att börja med vaccinationerna hyfsat tidigt på våren för att få ett fullgott skydd.

– Fästingsäsongen sträcker sig normalt från april till och med oktober månad. Men det är inte försent att vaccinera sig när fästingsäsongen redan har börjat, säger hon.

Vem bör vaccinera sig?

– Vi rekommenderar dem som rör sig mycket i skog och mark inom de områden som är riskområden att vaccinera sig.

– Genom att ta reda på var i Kalmar län de smittade fästingarna bitit har tre riskområden framkommit i länet. I Västerviks kommun har de nordöstra delarna, i trakterna i och runt omkring Loftahammar, identifierats som riskområde, säger Lisa Labbé Sandelin.

Vaccination rekommenderas inom totalt tre begränsade områden i länet där det förekommit flera fall under de senaste åren.

– TBE har även uppträtt på andra ställen, men då har det rört sig om enstaka fall.

Lisa Labbé Sandelin påpekar att TBE fortfarande är relativt ovanligt i Kalmar län i jämförelse med exempelvis Stockholms skärgård.

Även när det gäller infektionssjukdomen borrelia som också sprids via fästingar insjuknade färre under 2018 än året innan.

I artikeln här intill förklarar biologen Didrik Vanhoenacker vad det kan bero på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!