Grymt slut för VH i hockeyrysaren

Vilken hockeymatch vi fick se i Vimmerby ishall. Den hade i princip allt. Det var bara ett problem sett med hemmaögon: Kristianstad vann med 4–3 efter förlängning.

Ishockey2019-03-12 21:36

Försvarsinriktat, tillknäppt och få målchanser? Jo, man kanske kunde tro att det skulle bli precis så när så mycket stod på spel i det första mötet mellan Vimmerby och Kristianstad i playoff 3. Det blev precis tvärtom. Vi fick bevittna en galet bra hockeymatch, med ett böljande, tempostarkt spel, kryddat med drösvis med målchanser. Det här var en match helt i publikens smak.

Det började direkt. Båda lagen kom ut starkt och ville ta tag i taktpinnen. Till en början var det Kristianstad som hade ett litet kommando. Men sedan... då växlade VH upp ett par snäpp ytterligare och dominerade första perioden. Drygt halvvägs in i densamma kom ledningsmålet. På sitt tredje heta läge, så slog Pontus Johansson in sin egen retur i KIK-kassen.

VH var nära 2–0 ett antal gånger efter det. Till slut kom det – och det i ett psykologiskt mycket viktigt läge. Blott 15 sekunder före periodvilan dundrade Hampus Harlestam in 2–0 efter pass från Måns Carlsson.

I slutet av perioden drabbades Vimmerby av ett rejält avbräck, då matchens dittills bäste spelare, Pontus Johansson, tvingades utgå på grund av skada. Enligt olika rapporter fick den rutinerade och ack så viktige VH-spelaren en rejäl smäll mot axeln, som han haft problem med tidigare under säsongen.

Direkt i inledningen av mittperioden, var VH mycket nära 3–0 när Saku Salminen lyfte en backhand över i friläge. Istället kom reduceringen. Victor Löfstedt hittade rätt i slottet och satte 2–1. Mathias Wigley sköt därefter stolpe-stolpe-ut för Vimmerby. Kort senare kvitterade Löfstedt i powerplay. Skåningarna hade kommit tillbaka in i matchen. Fördel Kristianstad, månne? Nej. Wigley fick till sin stora glädje se sitt direktskott hitta rätt i nättaket efter halva matchen. Det var ett riktigt drömmål, med ett klapp-klapp-spel från egen zon. Martin Jönssons öppnande passning till Wigley var sevärd. 3–2 till VH.

Det böljande spelet fortsatte. Vimmerby avslutade perioden otroligt starkt och pepprade Joel Gistedt med flera tunga skott. Dock utan resultat. Att sia utgången inför den tredje perioden var helt omöjlig. Den sista perioden blev inte lika öppen och chansrik. VH spelade säkert och tycktes ha kontroll på läget – tills Tony Pappila ur snäv vinkel prickade in 3–3. Då återstod drygt sju minuter av matchen. Kristianstad hittade ny fart efter kvitteringen och var nära 4–3 flera gånger om.

Några fler mål blev det inte i den tredje perioden, utan 3–3 efter full tid.

Precis som i Vimmerbys förra match mot Troja, skulle nu allt avgöras efter förlängning. Det var helt vidöppet och ovisst hur det skulle gå. Fyra minuter in i förlängningen var Sebastian Åkesson ytterst nära att bli matchvinnare, men hans styrning från nära håll räddades av Kristianstads utmärkte målvakt Joel Gistedt. Istället vann Kristianstad sedan Johan Lundgren prickat in en retur. För VH var det ett grymt slut.

I VH gjorde många spelare en kanonmatch. Måns Carlsson var som vanligt högst delaktig i Vimmerbys poängproduktion och stod för tre målgivande assist under ordinarie tid. Backen Kevin Karlsson kanske gjorde sin bästa match i VH-dressen och fick pris som bäste hemmaspelare. Sebastian Kauppila förtjänar som vanligt beröm, liksom Mathias Wigley.

På fredag är det dags för returmöte. En ny högdramatisk match är att vänta i Kristianstad. Om det står 1–1 i matcher då, blir det en helt avgörande match på lördag, även den i Kristianstad.

Det var Mattias Wigley som gjorde det så viktiga 3–2-målet i mitten av den andra perioden.
Matchfakta

Vimmerby 3

Kristianstad 4

Första perioden: 1-0 (10.54) Pontus Johansson (Måns Carlsson, Hampus Harlestam), 2-0 (19.45) Hampus Harlestam (Måns Carlsson, Anton Carlsson). Andra perioden: 2-1 (21.16) Victor Löfstedt, 2-2 (26.52) Victor Löfstedt, 3-2 (29.35) Mathias Wigley (Martin Jönsson, Alexander Henriksson). Tredje perioden: 3–3 (52.48) Tony Pappila. Förlängning: 3–4 (65.36)

Utvisningar VH: 2x2. KIK: 1x2.

Skott: 15-12, 12-15, 10–9