Underskottet mindre än befarat

Eksjö kommuns prognos visade ett minus på 27 miljoner. Efter en rad åtgärder har underskottet minskats till tio miljoner kronor.

Annelie Hägg är glad att kommunens ekonomi vänt åt rätt håll.

Annelie Hägg är glad att kommunens ekonomi vänt åt rätt håll.

Foto: elmström

Eksjö2019-03-08 19:00

Bokslutet för Eksjö kommun visar nu på minus 9,8 miljoner kronor men det är ändå en enorm skillnad mot prognosen på 27 miljoner kronor.

Föregående års resultat var på minus 25,9 miljoner. 2016 års resultat blev stort: 39 miljoner på grund av ett tillfälligt statsbidrag för ökat flyktingmottagande. Därav sänktes kommunens resultatkrav tillfälligt.

Men kostnaderna skenade samtidigt iväg långt över vad som budgeterats.

En mängd olika åtgärder har satts in för att minska kostnaderna. För att ge sektorerna en längre startsträcka att anpassa verksamheterna, inleds numera budgetarbetet tidigare på året. Något som också gett snabbare effekt rent ekonomiskt.

Inför 2018 beslutades om neddragningar på 20 miljoner. För i år finns beslut om åtgärder motsvarande 51 miljoner kronor.

Det handlar bland annat om begränsningar kring inköp, anställning och övertid.

Kommunstyrelsen har följt effekterna och när inte neddragningarna gett resultat, har man fått uppdrag att genomföra andra åtgärder.

Kommunstyrelsens ordförande Annelie Hägg kan konstatera att kostnaderna nu ökar mindre än skatteintäkterna. Men då resultatet fortfarade är negativt måste arbetet fortsätta under 2019 för att nå en ekonomi i balans.

Även om sektorerna jobbat hårt med sin budget knäckte snöandet förra året samhällsbyggnadssektorns budget med 4,2 miljoner. Barn- och utbildningssektorn gick 6,4 miljoner back, mycket på grund av skolskjuts, måltidsverksamhet och att fler elever valde att gå gymnasiet i andra kommuner.

Sociala sektorn visar minus 23 miljoner där Försäkringskassans ändrade bedömningar slagit hårt mot kommunerna.

– För Eksjö handlar det om 14 miljoner i ökade kostnader, säger Annelie Hägg.

Flera externa placeringar, bemanning på särskilda boenden har också skapat kostnader liksom hälso- och sjukvård och ekonomiskt bistånd.

– Många av de här delarna har vi jobbat med under året, säger Annelie Hägg men påminner att man måste fortsätta på samma linje.

– Beslutet från försäkringskassan är oerhört svåra att budgetera. Sådana här förändringar som görs är inte smärtfria men jag upplever en stor medvetenhet och förståelse för besluten, säger Markus Kyllenbeck (M)

– Det är positiva signaler i ekonomin men vi har inte ekonomisk hushållning förrän vi har ett positivt resultat, säger ekonomichef Karin Höljfors.

I dagarna påbörjas budgetarbetet för 2020-2022.

Markus Kyllenbeck säger att förändringarna inte är smärtfria men upplever att det finns en förståelse varför de görs.
Markus Kyllenbeck säger att förändringarna inte är smärtfria men upplever att det finns en förståelse varför de görs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om