Bort med plastkorkarna

Insändarskribenten är kritisk till att den här typen av yoghurförpackningar alltmer överges till förmån för förpackningar med skruvkork i plast.

Insändarskribenten är kritisk till att den här typen av yoghurförpackningar alltmer överges till förmån för förpackningar med skruvkork i plast.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Debatt2019-03-06 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under många år har jag och min familj ätit naturell yoghurt till frukost. Så gott som alltid har vi valt Arlas yoghurt, en av de få kvarvarande mjölkprodukter som förpackats i 1-liters så kallad Tetra Brik utan plastkork.

Jag har till min besvikelse noterat att Arla nu lanserat en ny förpackning för alla yoghurttyper, en hög tetra med plastkork. Dessutom är hela överdelen av plast, som är svårt att återvinna eftersom förpackningen i övrigt är gjord i kartong. Trots idogt letande efter information på Arlas och Tetra Paks hemsidor går det heller inte att utläsa hur stor andel av plasten som har fossilt ursprung och således bidrar till klimatförändringar när den förbränns.

Bytet till den nya förpackningstypen motiverar Arla på förpackningens ena sida med att ”den praktiska skruvkorken” har fått ”högsta betyg från er konsumenter”.

Här vill jag protestera: Jag har varit en mycket trogen kund till Arla – i alla fall när det gäller naturell yoghurt. Jag har aldrig blivit tillfrågad eller uttryckt någon önskan om att få min yoghurt levererad i en förpackning med plastkork. En förpackning fri från plastkork har fördelen att det sista i förpackningen enkelt går att ”klämma ut”, med ytterst lite kvarbliven yoghurt som blir till matsvinn.

På Arlas hemsida finns en flik där konsumenter kan tycka till om produkterna. Nästan samtliga inlägg har samma budskap som mitt: Hur tänker Arla när man år 2019 inför mer plast i sina förpackningar?

På konsumentsidan noterar jag också ett pliktskyldigt svar om klimatkompensering för att neutralisera den ökade klimatpåverkan från de nya förpackningarna. Men vi kan inte kompensera oss ur plastberget och ökad klimatpåverkan genom att betala för lite trädplantering.

Man kan invända att plastkorkar inte är hela världen. Och visst, det finns betydligt större miljö- och klimatproblem, och fossilbaserade oljeprodukter används i en massa tillämpningar, inte minst som drivmedel i våra bilar. Men detta minskar inte Arlas ansvar.

Det är bra att Arla lovar att använda en förpackning med större andel förnybart material, ”så fort Tetra Pak kan leverera” detta. Ännu bättre vore det om Arla använder sin stora makt till att kräva att det tas fram förpackningar som är resurssnåla, minimerar blandningen av material och som är lätta att återvinna. Fram till dess kommer vi i vår familj se oss om efter en alternativ leverantör, som inte har plastkorkar på yoghurten.

Arla är stora i hela landet, också i Kalmar län. Ju fler som efterfrågar förpackningar utan plastkorkar, desto snabbare kan vi påverka Arla och andra aktörer att få fram mer miljövänliga alternativ.