Satsningen: Ny kockutbildning till hösten

Till hösten drar en grundutbildning till kock igång genom ett samarbete mellan Vimmerby Lärcenter och Restaurangskolan på gymnasiet.

En satsning på utbildning till kock för vuxna görs i Vimmerby till hösten.

En satsning på utbildning till kock för vuxna görs i Vimmerby till hösten.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-03-05 05:00

Utbildningen sker på heltid under tre terminer och ska ge "en grundläggande kompetens som kock med goda möjligheter till jobb efter avslutat utbildning". Det ingår även praktik i form av arbetsplatsförlagt lärande.

– Genom ett gott samarbete med lärarna på Vimmerby Gymnasiums Restaurang och Livsmedelsprogram har vi fått möjligheten att erbjuda en utbildning på tre terminer som innefattar endast de kurser som berör matlagning och andra ämnen som krävs för att få kompetens att jobba som kock. Några elever har redan fått chansen att prova detta, men nu har vi valt att marknadsföra det på ett bredare vis. Satsningen ligger rätt i tiden då kock ses som ett bristyrke där mycket folk behövs i framtiden, säger Sara Olsson som är rektor på Vimmerby Lärcenter.

Enda kraven för att få söka är grundskolekompetens samt godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk.

– Det finns inga krav på utbildningen på området sedan tidigare utan det räcker med ett intresse för mat. Målgruppen är bred och vi har redan märkt av en del intresse. Sista ansökningsdag är den 26 april, säger Sara Olsson.

Simon Johansson, restaurangägare i Vimmerby, är positiv till satsningen.

– Branschen både lokalt och på nationellt plan har redan stora problem att få tag i utbildat folk till såväl kök som matsal, och problemet kommer bara att bli större de kommande åren. Därför är det väldigt bra att det här görs, säger Simon Johansson.

Utbildningen Restaurang och kök

Den ska ge en bred grundläggande kompetens för arbete med kalla och varma rätter i såväl stora som små kök.

• 1200 poäng

• Start 20 augusti 2019

• Slut december 2020

• Sista ansökningsdag 26 april

Dessa kurser ingår:

• Hygien

• Livsmedels- och näringskunskap

• Branschkunskap restaurang och livsmedel

• Matlagning 1, 2, 3, 4

• Specialkoster

• Drycker och ansvarsfull alkoholservering

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!