Varierat betyg när äldre tycker till

”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden. Nu har rapporten avseende 2018 kommit och Vimmerby kommun får varierande betyg av sina äldre invånare.

De anställda på kommunens äldreboenden får toppbetyg när de äldre tycker till om omsorgen.

De anställda på kommunens äldreboenden får toppbetyg när de äldre tycker till om omsorgen.

Foto: JK

Vimmerby2019-03-04 10:26

Socialstyrelsen har i uppdrag att undersöka hur landets äldre uppfattar äldreomsorgen. Under våren 2018 fick därför cirka 220 000 äldre personer en enkät med frågor om vad de tycker om sin äldreomsorg. Enkäten skickades bland annat till alla personer över 65 år och som bor i ett särskilt boende. Totalt svarade 56 procent av de tillfrågade.

Nu har svaren från undersökningen sammanställts, och för Vimmerby kommuns del är betyget från de äldre med särskilt boende väldigt varierande. Totalt omfattade den undersökning som vände sig till personer med särskilda boenden, 27 olika frågor om exempelvis hälsotillstånd, hur man trivs på sitt boende, miljöerna där och hur personalens arbete uppfattas.

Rent generellt kan man säga att i frågor som rör personalen på Vimmerby kommuns äldreboenden är betygen höga. Exempelvis har inte en enda person svarat ”Nej, inte för någon i personalen” på frågan ”Känner du förtroende för personalen på ditt äldreboende?” Toppbetyg också på frågan ”Brukar personalen bemöta dig på ett bra sätt?” där 96 procent svarar ”Ja, alltid/oftast”, 4 procent ”Ibland” och 0 procent ”Sällan/nej, aldrig”.

– Vi kan alltid bli bättre och det finns saker vi måste jobba på, men för mig är det viktigt och grundläggande att vi bemöter människor på rätt sätt och att våra brukare har förtroende för oss. Detta är också frågor som vi har jobbat mycket med, säger Karin Holmberg, verksamhetschef inom äldreomsorgen

Men det finns områden där kommunen inte får lika bra betyg. Det som verkligen sticker ut är hur svårt de boende upplever det är att få kontakt med sköterska och läkare vid behov. Här är siffrorna sämst i länet.

– Där måste vi bli bättre. Vi är medvetna om problemet och detta är verkligen ett fokusområde.

– Undersökningen är väldigt viktig för oss i vårt förbättringsarbete. Vi kan jämföra oss med andra kommuner men även se svar ända ner på enhetsnivå, vilket innebär att vi kan lära oss av varandra inom kommunen, säger Karin Holmberg.

Lars Sandberg (C) är ordförande i socialnämnden:

– Över lag är det positiv läsning. Siffrorna för möjlighet att träffa läkare och sköterskor är inte bra, och en annan sak som oroar mig är att det bara är 34 procent av de äldre på boendena som aldrig besväras av ensamhet. Att två av tre lider av ensamhet är verkligen inte bra och något som vi inom politiken måste tänka till kring, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!