Få har legitimation på fritids

Krav på legitimation för fritidspedagoger börjar närma sig. Den första juli blir det lag på att alla som har ansvar för undervisning på fritids ska ha legg.

Magnus Bengtsson, barn-och utbildningschef vid Västerviks kommun.

Magnus Bengtsson, barn-och utbildningschef vid Västerviks kommun.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-03-03 10:00

I dagsläget är det få som arbetar inom fritidshemmen i Västerviks kommun som har legitimation.

– Jag skulle säga att det är en handfull, runt fem stycken, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i Västerviks kommun.

Från och med den 1 juli 2019 blir det krav på lärarlegitimation och behörighet för att få undervisa och ansvara för undervisning i fritidshemmet, skriver Skolverket på sin hemsida.

– Alla som arbetar på fritidshemmen behöver inte ha legitimation, men den som har huvudansvaret för undervisningen måste ha det. Precis som på förskolan finns många olika kompetenser på fritidshemmen, säger Magnus Bengtsson.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Västerviks kommun har ett 80-tal heltidstjänster inom fritidshemmen (i statistiken räknas heltidstjänster, inte antal medarbetare).

– Av dessa är ett 40-tal högskoleutbildade och vi tror att det är många av dem som kommer att få legitimation.

Vad innebär lagkravet för förvaltningen?

– Det blir än viktigare i vår rekrytering att hitta legitimerade medarbetare. Det är också viktigt att de som jobbar på fritidshemmen ansöker om legitimation. Vi har regelbundna träffar med medarbetarna där frågan lyfts.

En äldre högskoleexamen som bara är avsedd för fritidshemmet kommer att bli behörighetsgivande och kan ligga till grund för legitimation. De som har den examen har haft möjlighet att söka legitimation sedan i augusti 2018, skriver Skolverket. Fritidspedagogutbildningar på gymnasial nivå kan inte ge lärarlegitimation med behörighet att undervisa i fritidshem.

I början av december förra året skrev Tidningen Grundskolan att Skolverket inte har märkt av någon anstormning av ansökningar. Sedan augusti hade cirka 400 ansökningar från hela landet kommit in, vilket var färre än året innan.

För att klara lagkravet säger Magnus Bengtsson att de jobbar med sin rekrytering på många olika sätt.

– Ett exempel är att erbjuda studerande attraktiva VFU-platser (verksamhetsförlagd utbildning som är de blivande pedagogernas praktik, reds. anm.) för att fånga deras intresse att vilja jobba hos oss. Hittills har vi haft ett 10-tal studerande.

Kan man få en fast anställning på fritidshemmen utan legitimation?

– Det är något vi kommer att titta på med tanke på den nya lagstiftningen.

Fritidshem erbjuds barn mellan sex och tolv år om barnets vårdnashavare arbetar eller studerar. Fritidshemmen ska komplettera utbildningen i skolan. För drygt två år sedan infördes en ny läroplan för fritidshemmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!