Antalet barn som vräks ökar

Efter flera års nedgång ökar antalet barnfamiljer som vräks. I Hultsfred har inget barn vräkts sedan 2011, men förra året steg siffran till fyra.

I Hultsfreds kommun vräktes i fjol fyra barn, en markant ökning precis som i landet i stort. Kronofogden är orolig över utvecklingen.

I Hultsfreds kommun vräktes i fjol fyra barn, en markant ökning precis som i landet i stort. Kronofogden är orolig över utvecklingen.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-03-06 05:00

Under 2018 vräktes 247 barnfamiljer från sina bostäder, vilket är 36 fler än året innan. Det visar färska siffror från Kronofogdemyndigheten, som märkte ett trendbrott redan under första halvan av 2018. Och utvecklingen höll i sig även under andra hälften.

Hultsfred har länge varit förskonat. Man får gå tillbaka sju år för att hitta Hultsfred i Kronofogdens statistik. Då vräktes ett barn, jämfört med fyra i fjol. Fördelat på två ärenden.

– Hade vi inte haft så bra samarbete med Hultsfreds Bostäder hade siffran varit ännu högre, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson, (C). Är det barn inblandat vill vi att de informerar oss först, innan de kontaktar Kronofogden. Vet vi om problemet hittar vi en lösning.

Sett över en tioårsperiod har tio barn vräkts i Hultsfreds kommun, medan Vimmerby inte har något.

Kim Jonsson, som arbetar inom den förebyggande verksamheten på Kronofogdemyndigheten är oroad. Hon bedömer att risken är stor att problemet kan bli ännu mer omfattande.

– Det är angeläget att hyresvärdar och kommuner fortsätter sitt gemensamma förebyggande arbete, säger hon. Inte minst om det kommer en inbromsning i konjunkturen och fler riskerar att få problem med ekonomin.

I Kalmar län redovisade fyra kommuner vräkta barn i fjol, förutom Hultsfred även Kalmar 13, Mönsterås 2 och Högsby 1.

– Vi vill att hyresvärden tar kontakt med hyresgästen tidigt för att försöka lösa problemet. Nästa steg är samverkan med socialtjänsten, för att försöka komma till rätta med problemet, säger Kim Jonsson.

Precis så fungerar det i Hultsfred, där Christina Rendahl Tuvesson är sektionschef på socialförvaltningen:

– Redan samma dag som socialnämnden, IFO Vuxen får information om vräkning från Kronofogdemyndigheten, meddelar vi dem en handläggare för ärendet, säger hon. Avser vräkningen en barnfamilj, utses en handläggare även på IFO Barn och familj, så de tillsammans kan kalla föräldrarna till ett möte, där man går igenom grunden till vräkningen och om familjen har någon lösning på sin boendesituation efter vräkningen.

Har inte familjen någon lösning undersöks olika alternativ, som att ta kontakt med hyresvärden i ett försök att förhindra vräkningen och möjlighet till avbetalning på hyresskuld.

– Men, det är ju inte alltid situationen går att lösa, då stöttar vi familjen i kontakten med andra hyresvärdar eller undersöker om det finns anhöriga eller vänner familjen kan bo hos, säger Christina Rendahl Tuvesson.

– Vi har alltid en kontinuerlig kontakt med den berörda familjen, för att se till att den har tak över huvudet efter vräkningen. Fokus är att stötta dem till att komma fram till en egen lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!