Bara fyra av tio unga stannar kvar

Runt sex av tio ungdomar flyttar från landsbygdskommuner som Vimmerby. Ofta glöms de som väljer att stanna kvar bort. Det är i alla fall slutsatser som forskaren Lotta Svensson kommit fram till.

Forskaren i sociologi, Lotta Svensson två fr.v tillsammans med Carina Östh, Ingela Nilsson Nachtweij och Jacob Käll.

Forskaren i sociologi, Lotta Svensson två fr.v tillsammans med Carina Östh, Ingela Nilsson Nachtweij och Jacob Käll.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-02-28 19:00

– Urbanisering har länge varit norm, men de som stannar kvar i småkommuner är en viktig grupp och som gör att småorter kan fortsätta att leva och utvecklas, säger Lotta Svensson.

Hon är i Vimmerby för att hålla föredrag på ett möte med grupperna inom "Allas Vimmerby" om sin forskning kring varför ungdomar lämnar landsbygden.

– Ungefär 60 procent flyttar efter de fyllt 19, kanske 10-20 procent av dem återvänder senare i livet. Men de vi behöver sätta fokus på är de andra, de som stannar. Det är nämligen ett stort bekymmer att de inte känner sig sedda och det gör att de inte deltar i någon större utsträckning i det lokala utvecklingsarbetet, menar Lotta Svensson.

Hennes recept för att bryta det och för att de unga som stannar kvar ska känna värdet över sitt val är delaktighet.

– Det kan göras på många sätt, men viktigt är att de känner att de kan göra skillnad. Det är också viktigt att vuxna, och inte minst media också inser de normer som styr och undviker stereotyper så unga kan känna stolthet över vad de är och gör istället för en omedveten skam som det annars lätt blir bland de som stannar kvar på landsbygden, säger Lotta Svensson.

Hon pekar på att normen gäller vuxenvärlden.

– Nationella beslut bekräftar gärna, exempelvis är landsbygden värd kollektivtrafik?

I det pågående utvecklingsprojektet i Vimmerby som numera kallas "Allas Vimmerby" finns också ett särskilt ungdomsfokus.

– Det är viktigt att få med ungdomar i de tio lokala utvecklingsgrupperna i "Allas Vimmerby" där merparten är äldre i dag och därför arbetar vi med att involvera skolan, säger Carina Östh, på utvecklingsavdelningen.

På onsdagskvällens möte i Tuna Bygdegård med ett 70-tal personer knutna till "allas" Vimmerby hölls också workshops för att få fram olika idéer om hur kommunen ska jobba mera med ungdomsfokus, och på de som stannar kvar på hemmaplan.

– Jag känner att vi gör en del, men kan göra mycket mer. Vi har flera mötesplatser, vi har "Allas Vimmerby" och vi har ett väldigt bra gymnasium som lockar allt fler elever, men vi behöver fortsätta att utveckla arbetet för att få flera delaktiga ungdomar, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C) ordförande i kommunstyrelsen.

– Viktigt är att man gör ett medvetet val och att man är stolt över det, säger Lotta Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!