Vilken målfest det blev till slut, VH

Det tog sin tid, sedan kom Vimmerby igång mot Enköping. Det blev en klar seger (7–3) och nu har VH ett drömläge att ta sig vidare till nästa steg. "Skönt för grabbarna att vinna första matchen", säger VH-tränaren Phil Horsky.

Mattias Johansson, bror till Vimmerbys Pontus Johansson, deppade efter förlusten.

Ishockey2019-02-26 22:06

De flesta trodde nog lite till mans att Enköpings SK skulle bli en ganska så enkel match för Vimmerby Hockey. ESK slutade nia i norra Allettan och har på papperet ett klart svagare lag än grundserievinnarna VH.

Innan matchen varnade visserligen tränaren Phil Horsky för detta Enköping. Han trodde att ESK skulle komma ut hårt och med desperation. Det var precis vad som hände.

– Vi visste nästan att det skulle bli så här. Men jag är ändå nöjd med vad vi presterade första tio minuterna. Enköping ägde mycket puck och vi uppträddde disciplinerat och hade en stark defensiv.

Enköping var det bättre laget första delen av perioden. Vimmerby hade svårt att etablera ett ordnat anfallsspel. Det handlade istället mest om korta ströanfall, oftast helt ofarliga.

Därför kom Vimmerbys ledningsmål överraskande – och var i det läget inte välförtjänt sett till spel eller målchanser. Målnollan spräcktes av Oliver Kempainen, som sköt ett inte alltför märkvärdigt skott. Men mål blev det.

– Jag tror att det handlade mycket om nervositet. Det här var en typisk första match i ett slutspel, menade Phil Horsky.

Rapporterna innan den första playoff-matchen talade om att Enköping hade vissa problem på målvaktssidan och det visade sig stämma. Simon S:t Cyr hade en jobbig afton i Bahco-Hallen. Hans kollega i Vimmerby-målet, Tomas Rydén, vann målvaktskampen med hästlängder.

– Vi ville ta mycket skott och statistiken visade att Enköping haft problem på målvaktssidan, säger Vimmerbys assisterande tränare Stefan Lundqivst.

Om första perioden var målfattig, så var mittperioden raka motsatsen. Den slutade också i VH-favör. I början av perioden gick de gulsvarta raskt fram till 0–3 efter två snygga mål av Hampus Harlestam respektive Pontus Johansson.

Proppen ur och nu var Vimmerby på väg mot storseger, eller?

Nja, faktum är att Enköping kom tillbaka in i matchen. Alldeles i inledningen av den sista akten, så kom reduceringen till 3–4. För tredje gången i matchen var Mattias Johansson, lillebror till Vimmerbys Pontus Johansson, inblandad i hemmamålet. Målet gav nerv till matchen, men bara för en kort stund.

Efter en ny stark prestation hittade Hampus Harlestam rätt med ett välriktat skott i krysset. 3–5. Strax efteråt hade Enköping en drös av chanser att fixa en ny reducering, då stod VH-målvakten Tomas Rydén pall för allt. När så istället Pontus Johansson satte sitt andra mål för kvällen fram till 3–6, så kändes matchen avgjord. Enköping var ett slaget lag – helt enligt tipsen.

Trots storsegern för Vimmerby, så var det ändå inte en helt övertygande vinst.

– Det var skönt att vi fick utdelning offensivt. Jag tycker att vi gör det bra, men visst kan det bli bättre, sa VH-tränaren.

Vad ska ni jobba på inför fredagens retur?

– Vi kan bli lite lugnare med pucken och ha en bättre kommunikation.

Stefan Lundqvist fyllde på med att han vill se mer noggrannhet vid linjerna.

– Vi tappade en del puck och det kan straffa sig, men vi vinner ju fullt rättvist. Vi är ett bättre lag lag än dem, vi spelar bättre och har en starkare målvaktsuppsättning än Enköping.

Phil Horsky hyllade laginsatsen efter 7–3-vinsten, men berömde särskilt Pontus Johansson.

– Han var vår bäste spelare. Han spelade verkligen slutspelshockey.

Tomas Rydén gjorde en bra match mot Enköping.
Matchfakta

Enköping 3

Vimmerby 7

Första perioden: 0–1 (15.13) Oliver Kempainen (Jacob Isaksson). Andra perioden: 0–2 (21.16) Hampus Harlestam (Måns Carlsson, Sebastian Åkesson), spel 5/4, 0–3 (23.50) Pontus Johansson (Hampus Harlestam, Måns Carlsson), 1–3 (24.18) Mattias Johansson, 1–4 (26.21) Anton Carlsson (Pontus Johansson), 2–4 (36.01) Oscar Skiöld. Tredje perioden: 3–4 (41.33) Wilmer Lindblad , 3–5 (43.15) Hampus Harlestam (Sebastian Kauppila), 3–6 (47.15) Pontus Johansson (Kevin Karlsson, Måns Carlsson), 3–7 (50.01) Saku Salminen (Sebastian Åkesson, Alexander Andersson).

Skottstatistik: 36–30.

Utvisningar: ESK: 2x2. VH: 4X2.