Kvarlämnad plast ett akut miljöhot

Efter en sommarfest i Loftahammar 2018 ligger på en kaj kvar mängder av små kulor av plast, vilka är ytterst farliga för havslevande djur.

Konstgräs ger ifrån sig mikroplaster som är skadliga för miljön. Till höger syns plasten som ligger i hamnen i Loftahammar.

Konstgräs ger ifrån sig mikroplaster som är skadliga för miljön. Till höger syns plasten som ligger i hamnen i Loftahammar.

Foto: Montage: Trond Reidar Teigen/NTB Scanpix / läsarbild

Loftahammar2019-02-19 08:00

– Både jag och många andra som har båt i hamnen har reagerat. Havsytan kan ibland stiga upp över kajen, och även vid regn spolas ju dessa svarta plastkulor ned i vattnet, säger en orolig Loftahammarsbo till VT.

Plastkulorna, granulat, kommer från de konstgräsmattor som lades ut mellan båthall och kaj, under festen "Pirate Island" där man hade hoppborgar, rutschkanor med mera.

– Det här är inte alls bra. Man får aldrig lämna kvar sådana här ämnen så att de riskerar hamna i havet. Miljöpåverkan från mikroplaster är ett snabbt växande problem i dag, säger Västerviks kommuns miljöchef Carolina Stalebrant.

– Här måste ansvariga städa upp efter sig.

Efter däckslitage är just fotbollsplaner med konstgräs den allra största källan till utsläpp av mikroplast, vilket skadar bland annat havslevande djur som misstar plastkornen för mat.

Plastkulorna strös ut på konstgräsplaner för att få till rätt dämpning och för att få plastgrässtråna att stå upp.

Från en enda fotbollsplan med konstgräs uppskattas 3-5 ton granulat varje år försvinna ut i naturen, enligt IVL Svenska Miljöinstitutet som beräknar att 3 000 - 4 000 ton årligen sprids ut i naturen från konstgräsplaner. Exakt hur mycket av detta som hamnar i hav och sjöar är oklart.

– Det här kände jag inte till. Är det så illa ska vi givetvis omgående städa upp kajområdet, säger butikschef Peter Johansson på ICA Nära Kusten i Loftahammar som arrangerade festen "Pirate Island".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!