Frusna ögonblick väcker minnen

Frusna ögonblick från förr är fascinerande. Tankar och minnen studsar fram och tillbaka över bordet när hembygdsföreningens bildgrupp sammanträder.

Hasse Nilsson och Svenne Roth diskuterar och minns.

Hasse Nilsson och Svenne Roth diskuterar och minns.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-02-14 10:50

Ofta med glada skratt som resultat. Men i bland med eftertänksamhet, kanske allvar. Bilden är ett stycke fryst verklighet. En bild ljuger aldrig, sa man förr i tiden, före photoshop. Och det gäller förresten än i hembygdsföreningens samlingar som ännu inte nått fram till den digitala epoken.

På bordet ligger buntar med minnen. En del i svartvitt, och ett och annat urblekt färgkort har smugit sig in i samlingarna i väntan på att bli studerat och inskrivet i arkivet. Men innan dess gäller det att de klassiska frågorna vem, var och varför blivit besvarade så långt det bara är möjligt. Och innan man kommit dit har det blivit en hel del hjärngympa för deltagarna i gruppen

Bildgruppen träffas varje måndag så här under den mörka årstiden, det brukar bli tiotalet medlemmar varje gång som med sina genensamma känningar och kunskaper tittar på bilderna och försöker identifiera personer, platser och liknande. Det gäller att få sådant nerskrivet i tid, så att bilden har något att berätta för kommande generationer också. Inte bara för de som var med "på den tiden det begav sig".

Visst kan det bli diskussioner kring bordet i bland. Det här med årtal är inte så lätt alla gånger. Vem är det, och vad hette han egentligen. Väl så viktiga frågor, inte minst som det i Hultsfred är en tradition med smeknamn, i bland öknamn, som är mer kända än det som står i prästbetyget.

Men för det mesta går det att få till åldern på bilden, det är nästan alltid någon liten detalj som kan berätta. För allt som oftast saknas den sortens uppgifter på bilderna.

Och någon arbetsbrist lär inte gruppen uppleva i brådrasket. Hembygdsföreningen har tusentals osorterade bilder i sina arkiv och det fyller på med nya gamla bilder hela tiden. Mycket kommer från privatpersoner, men också från lokaltidningarna, som när de för ett antal år sedan när de gick över till digitalteknik överlämnade buntvis med gamla bilder.

– Den här gruppen bildades mer eller mindre spontant för 10-15 år sedan, säger Georg Karlsson i Hembygdsföreningen, för att bringa lite ordning bland alla de tusentals bilderna i arkivet.

Fast det är inte fullt så enkelt som det låter.

– Varje generation har sina bilder, säger Georg Karlsson. Vi är inte så många kvar som kommer ihåg 30 och 40-talen. Och vi är lite för gamla för att känna till 70- och 80-talsgenerationen.

Hembygdsföreningen har tusentals bilder i sitt arkiv. Många människor, miljöer och händelser som ska dokumenteras för framtiden.
Hembygdsföreningen har tusentals bilder i sitt arkiv. Många människor, miljöer och händelser som ska dokumenteras för framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!