Soppa ger dem tillfälle för gemenskap

Soppan är nog så viktig. Men det som verkligen räknas är tillfället att få träffas och prata.

Gästerna lät sig väl smaka av den hemlagade laxsoppan som serverades på Träffpunkt Stationen.

Gästerna lät sig väl smaka av den hemlagade laxsoppan som serverades på Träffpunkt Stationen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-02-09 18:00

– Många är ensamma men nu slipper de sitta själva hemma vid köksbordet, säger Doris Lennartsson som serverar laxsoppan på löpande band.

De uppskattade soppluncherna på Träffpunkt Stationen har rullat igång igen, efter juluppehållet och det är många som har längtat.

Varannan fredag dukar Föreningar i samverkan upp till sopplunch och just den här gången är det Doris Lennartsson som svarar för matlagningen.

– Vi turas om att koka soppa, säger hon, för min del brukar det bli två gånger om året. En på hösten och en på våren.

Och då brukar hon ta till den här laxsoppan, som kommit att bli en favorit bland matgästerna.

– Jag fick det här receptet på Styrsö på västkusten, berättar Doris Lennartsson, och mitt barnbarn tycker väldigt mycket om en.

Precis som matgästerna på stationen.

Så blir soppan klar, varm nog att servera. Ute i "matsalen" har 22 gäster bänkat sig vid de dukade borden och när vagnen med soppan rullas in går det som ett förväntansfullt sus genom salen.

Så börjar Doris sleva upp soppan i skålarna. Eva Svedberg och Inga-Britt Andersson svarar för serveringen. För på stationen är det bordsservering som gäller.

– Det ska vara lite lyxigt, tycker Doris Lennartsson.

Efter hand lägger sig tystnaden över matsalen. Gästerna låter maten tysta mun. Ett tecken så gott som något på att soppan går hem hos dem.

– Men till kaffet efteråt är det annat, säger Doris Lennartsson, då blir det fart på samtalen.

Och det är ju det som är det viktigaste med sopplunchen. Det ska vara ett tillfälle att prata och umgås.

Doris Lennartsson, Inga-Britt Andersson och Eva Svedberg skötte serveringen.
Doris Lennartsson, Inga-Britt Andersson och Eva Svedberg skötte serveringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!