Trottoaren är villaägarnas ansvar

Villaägare och fastighetsägare har skyldighet att röja trottoaren vid sin fastighet från snö och sanda när det är halt. Men få eller ingen gör det. Kommunen röjer ändå.

Det är i huvudsak kommunen som röjer trottoarerna från snö. Men ansvaret är egentligen villa- och fastighetsägarnas skyldighet, enligt ett snart 25-årigt fullmäktige beslut.

Det är i huvudsak kommunen som röjer trottoarerna från snö. Men ansvaret är egentligen villa- och fastighetsägarnas skyldighet, enligt ett snart 25-årigt fullmäktige beslut.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-02-06 09:00

Nu kan det bli aktuellt att ändra bestämmelsen från 1995.

– Vi får ta en diskussion och eventuellt justera det, eftersom bestämmelsen inte är följbar, säger Andreas Horste, gatuchef på Vimmerby kommun.

Snön faller tungt och snösvängen går igång med alla resurser, både kommunala och privata entreprenörer, för att röja gator, GC-vägar och gångbanor. Men enligt en kommunal bestämmelse är det fortfarande i formell mening varje enskild fastighetsägare, inklusive villaägare, som har ansvar att sköta vinterväghållningen på trottoarerna vid den egna fastigheten. Så här står det på kommunens hemsida om bestämmelsen som fullmäktige tog beslut om den 27 november 1995:

"Tänk på att det är fastighetsägarens ansvar att snarast ta bort snö och is på gångbaneutrymmet vid den egna fastigheten. Vid halka ska fastighetsägaren skyndsamt sanda gångbaneutrymmet eller vidta andra åtgärder till motverkande av halka."

Sören Nordén, ordförande i Villaägarna i Vimmerby, tror att många villaägare i grunden känner till att det förhåller sig på det sättet.

– Men det är ju gamla och luddiga lagar, och det verkar som kommunen röjer i många fall ändå, men jag tror nog att det finns villaägare också som skottar sin trottoar. Efter förra vintern trodde jag det skulle bli mycket diskussion om snöröjningen på vårt årsmöte, men det blev det inte alls, säger han.

Johan Hemmingsson, företräder Vimmerby Fastighetsklubb.

– Det här är ingenting vi diskuterat i fastighetsklubben. Det är ingen stor fråga för oss. Om jag ser till min egen del finns det trottoar utanför en av våra fastigheter. Det är polishuset på Kungsgatan och där röjer kommunen trottoaren, men sen sköter vi trappan och det som ligger på fastigheten. Det är ungefär likadant vid Coop-huset och Lindexfastigheten, trottoaren tillhör gatan som är kommunens och jag anlitar röjning vid våra fastigheter, säger han.

Enligt Andreas Horste har det sedan många år blivit praxis att kommunen röjer även trottoarer.

– Vi röjer väldigt många gångbanor, och det förekommer ingen påtryckning att villaägare eller fastighetsägare ska göra det. Det enda vi påtalar är att man får skotta sig igenom vallar som blir, och att man inte skjuter ut den snön på gatan. Det kan vara tufft nog för äldre villaägare. Så det kan vara dags att ta en diskussion om att ta bort den gamla bestämmelsen om ansvaret, säger han.

Johan Hemmingsson ser inte bestämmelserna som snöröjning på trottoarer som någon stor fråga för fastighetsklubben.
Johan Hemmingsson ser inte bestämmelserna som snöröjning på trottoarer som någon stor fråga för fastighetsklubben.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!