Regeringsförslag om mobilförbud får ros och ris

Regeringen vill förbjuda elever att använda mobiltelefoner under lektionstid. Förslaget tas emot med både ris och ros och på Albäcksskolan finns redan mobilskåp.

Adam Petersson och Sulaiman Zabihullah i SA16 tycker det skulle vara fler nackdelar än fördelar med ett mobilförbud i klassrummet. Så här långt finns det dock inga uppgifter i regeringsförslaget, om förbudet ska omfatta även gymnasiet.

Adam Petersson och Sulaiman Zabihullah i SA16 tycker det skulle vara fler nackdelar än fördelar med ett mobilförbud i klassrummet. Så här långt finns det dock inga uppgifter i regeringsförslaget, om förbudet ska omfatta även gymnasiet.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-02-04 21:30

Förslaget är en del av Januariöverenskommelsen och ska kunna gälla från 1 januari 2021.

Redan i dag kan dock rektorer besluta om deras skola ska vara mobilfri, så sedan hösten 2017 inleds lektionerna på Albäcksskolan med att läraren samlar in mobiltelefonerna i ett skåp i klassrummet.

– Anledningen är att vi vill hjälpa eleverna att hålla fokus på lektionerna. Vi märkte tidigare att mobilerna störde elevernas enskilda arbetsro, säger rektor Karolina Karlsson, som tycker att det gick förvånansvärt bra att införa.

– Det blev inte mycket reaktioner, säger hon.

Har ni märkt någon effekt?

– Ja, det märks att det är ett störningsmoment mindre, även om datorerna finns kvar som distraktion, så stör de inte lika mycket som telefonerna och är lättare att lägga undan.

Enligt eleverna är det lite skiftande hur hårda lärarna är. Hanna Ankarberg Lagergren exempelvis håller hårt på regeln.

– Mobilförbud i klassrummen, så säger ordningsregeln, då ska man hålla på det, tillägger hon medan hon samlar in telefonerna i 7A.

– Jag tycker det är bra, säger eleven Sitti Ekström. Då blir man inte störd och påverkad av det som kommer på telefonen.

Klasskamraten Alice Karlsson gillar det inte.

– Det är skit, säger hon. Jag älskar min mobil.

Men alla lärare är inte lika hårda längre. Det vittnar niondeklassare om.

– Från att lärarna var stenhårda när vi gick i sjuan, så har det mjukats upp lite och vi får ha telefonen i fickan, säger Jacob Persson. Men det funkar ju på samma sätt egentligen, för vi får inte plocka upp dem.

– Så vi har ljud och vibration avstängt under lektionerna, för att vi inte ska lockas att titta utan man får vänta till rasten. Det är skönt att lägga undan mobilen ett tag, tillägger övriga kring bordet, Oscar Svensson, Amelia Rosenlund, Awon van Dyck och Jonna Rosberg.

Charlotte Söderling, rektor på Emådalskolan i Mörlunda och Järnforsens skola, vittnar om att mobilerna inte medför några problem på låg- och mellanstadiet.

– Där har eleverna inte sina mobiler med sig in i klassrummet, om de ens har mobilen med sig till skolan. Det är nog ett problem som växer sig större upp i åldrarna.

Enligt utbildningsminister Anna Ekströms pressekreterare Fredrik Persson är det inte bestämt än om förbudet ska omfatta även gymnasiet.

– Det är bara ett förslag än så länge, som inte är utarbetat i detalj, så det finns inget svar på den frågan, säger han.

Adam Petersson och Sulaiman Zabihullah i SA16 tycker det fungerar bra redan i dag, med "frihet under ansvar".

– Vi använder mobilerna jättemycket i studiesyfte, bland annat för att fota av tavlan, säger Adam Petersson, som tycker lärarna på gymnasiet är duktiga på att se till så inte telefonerna används på fel sätt.

– Min åsikt är att det skulle vara fler nackdelar än fördelar med en ny lag som förbjuder mobilerna i klassrummen.

Albäcksskolan använder sig redan i dag av mobilskåp. Albin Assargård och Damir Hekic Bisak hämtar sina telefoner hos läraren Hanna Ankarberg Lagergren efter lektionens slut.
Albäcksskolan använder sig redan i dag av mobilskåp. Albin Assargård och Damir Hekic Bisak hämtar sina telefoner hos läraren Hanna Ankarberg Lagergren efter lektionens slut.

Enligt förslaget, som förväntas läggas fram under hösten, ska en ny lagstiftning kunna gälla från 1 januari 2021.

Mobilförbud införs i klassrum – rektor och lärare har rätten att bestämma om mobiler "kan/ska användas vid olika tillfällen med bestämda syften", står det i överenskommelsen som är en del av Januariöverenskommelsen mellan partierna S, MP, C och L.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!