Det negativa: Vimmerby föll mycket överraskande mot Grums och tappade greppet om tredjeplatsen. Det positiva: en meriterad spelare är på ingång.

De senaste matcherna har Vimmerby haft en tunn forwardsuppsättning. Fredagens bortamatch mot Grums var inget undantag. Utöver den skadade trion Jakob Karlsson, Henri Fomin och Pontus Johansson tvingades Oliver Kempainen lämna återbud på grund av sjukdom. Det gjorde att VH bara hade nio ordinarie forwards tillgängliga, plus tryoutspelaren Patrik Forsberg och unge Joel Stridell.

Då – mitt under pågående match – meddelade klubben att den efterlängtade supporterspelaren är på ingång. Det ska vara en "meriterad spelare" som kommer höja lagets slagstyrka i slutet av säsongen.

– Bollen ligger hos oss ett par dagar till, sa klubb- och sportchefen Daniel Stolt vid 21-tiden.

Jämn match

Sportsligt blev det en tung fredagkväll för Vimmerby. Trots den tunna truppen var VH klar favorit mot jumbon Grums.

Men nä.

Det ville sig inte alls.

Publiken i Billerudhallen fick se en temposvag och jämn match som kunde ha slutat hur som helst. Grums satte det avgörande målet när klockan stod på 57:48.

– Det är inte godkänt någonstans. Jag är mycket besviken på vår insats. Grums vann rättvist. Vi förtjänade ingenting i den här matchen, säger VH-tränaren Phil Horsky.

Den första perioden var Vimmerbys bästa för kvällen. Efter en jämn inledning kopplade VH greppet efter cirka tio minuter. Laget vaskade fram några riktigt heta lägen. Bland annat var inlånade Eddie Levin ytterst nära att spräcka nollan – men en hemmaförsvarare täckte bort pucken på mållinjen när målvakten var bortspelad. Det var 0–0 efter 20 minuters spel, med mersmak för Vimmerby som sköt 15 skott på mål.

"Sämsta perioden"

I den andra perioden fick Grums mer och mer att säga till om. Efter 31:51 kom också 1-0 till hemmalaget. Inte alls orättvist med tanke på hur matchen utvecklade sig. Det var en VH-spelare som styrde in pucken i eget mål – efter att duktige Mathias Kemppi slängt in den framför kassen.

– Det var den sämsta perioden på hela säsongen. Vi hade ingen vilja, ingen kommunikation. Alla trodde att det skulle lösa sig automatiskt, säger Horsky kritiskt.

VH kunde ändå gå till pausvila med 1–1. När det återstod 45 sekunder av mittperioden avlossade Alexander Andersson ett skott från sin backposition som gick in bakom den annars utmärkte hemmamålvakten Martin Svedberg.

Den tredje perioden rullade på i rask takt utan att lagen skapade några heta chanser. De flesta trodde att matchen skulle gå till förlängning. Då kom kallduschen för VH. Efter 57:48 satte Jesper Norbäck 2–1. En jobbig förlust för VH i toppstriden.

– Nu har spelarna ledigt över helgen. Sedan förväntar jag mig att de kommer tillbaka på måndag och gör sitt jobb igen. Det här håller inte, säger Phil Horsky.

Nästa match spelas på fredag, borta mot Visby/Roma. Det återstår att se om supporterspelaren är med i laget då.