Socialtjänsten utbildas i hbtq-frågor

Socialtjänstens medarbetare är i full gång med att lära sig mer om hbtq-frågor. Syftet är att kunna leverera ett bättre bemötande till människor som söker vård. "Vi hoppas att vi kan utbilda fler verksamheter", säger Mia Sjölander, behandlare på vuxenenheten.

Mia Sjölander och Christer Svensson ser fram emot att öka kunskapen inom hbtq-frågorna.

Mia Sjölander och Christer Svensson ser fram emot att öka kunskapen inom hbtq-frågorna.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2019-02-02 07:00

2015 gjorde Folkhälsomyndigheten en undersökning kring hbtq-frågor och transpersoners förtroende för myndigheter, exempelvis polismyndigheten och socialtjänsten. Resultatet visade att transpersoner i stor utsträckning hade ett väldigt lågt förtroende för de instanser som ska ha en skyddande roll i samhället. Det vill Mia Sjölander, behandlare på vuxenenheten Varvet, och Christian Svensson, folkhälso- och klimatplanerare på Västerviks kommun, ändra på.

– Det här med utbildningen är ett påbud från socialstyrelsen efter undersökningen. Anledningen till det låga förtroendet tror jag handlar om att vi har en övergripande majoritetsnorm där vi inte inkluderar hbtq-personer alla gånger, säger Mia Sjölander.

– Nu gör vi en insats och börjar med att utbilda internt i de här frågorna, fortsätter Christian Svensson.

Det första utbildningstillfället för vuxenenhetens cirka 20 medarbetare ägde rum i onsdags. Totalt kommer tre stycken utbildningsdagar att genomföras i samarbete med fackföreningen Vision.

– Jag är med i ett nätverk och tog med mig utbildningen hit och håller även i den. Det vi pratar om är framför allt rådande normer i samhället. Det är filmer, diskussionsfrågor och övningar. Man kan säga att det går ut på att värdera sina egna tankar och åsikter för att kunna ge ett bättre bemötande, förklarar Mia Sjölander.

Finns det planer på att utbilda även andra verksamheter inom kommunen?

– Det är förhoppningen. Men först måste vi se hur det tas emot. Som jag ser det så är det något som alla verksamheter skulle behöva. Vi är olika men måste värderas på samma sätt, svarar Christian Svensson.

Hur mottogs utbildningen av de som närvarade vid första tillfället?

– Jättebra. Jag körde en utvärdering och det var i stort sett bara plus. Det var ju nytt för många att bara fundera i de här termerna och jag tror att det såddes ett frö hos många, säger Mia.

För att öka kunskapen inom hbtq-frågor i framtiden tror Mia Sjölander att man måste början redan i skolans värld.

– Det är ju hos barnen och ungdomarna som allt börjar. Det kan vara jättetufft bland ungdomarna och det är väldigt känsligt fortfarande. Det tyder på att man kanske inte riktigt nått hela vägen fram, avslutar Mia Sjölander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!