Torsk mot tufft Tranås – igen

Det var två lag med helt olika formkurvor som möttes i det stekheta ­derbyt mellan Tranås och Vimmerby. TAIF hade fyra raka förluster – VH fyra raka vinster. Läge för trendbrott...? Visst. Tranås vann fullt rättvist med 4–2.

Pontus Johansson blev liggande på isen efter huvudtacklingen.

Ishockey2019-01-25 21:46

Tranås har haft det rejält tungt på sistone. Det märktes inte inledningsvis i Stiga Arena. TAIF kom ut stenhårt, tryckte tillbaka Vimmerby och satte tonen direkt. Det kändes som en tidsfråga innan första målet skulle komma. Det dröjde 2.38...

– Vi kom ut svagt och det satte tonen resten av matchen, sa den besvikne VH-tränaren Phil Horsky ett par minuter efter slutsignalen.

Förre Vimmerbyspelaren, den hårt jobbande, Kristoffer Backman, var målskytt när han styrde in Robin Johanssons skott från blå. Otagbart för VH-målvakten Tomas Rydén.

Frågan vi ställde oss lite till mans var om det skulle bli samma visa som i premiären. Då vann Tranås med 3–2 i Vimmerby ishall.

– Vi var beredda på att Tranås skulle komma ut hårt mot oss, inte minst efter vår storseger senast, fortsätter Horsky.

Vimmerby såg märkbart skärrat ut och verkade inte riktigt berett på den hårda anstormningen. Det var den uppenbara känslan. TAIF fortsatte att pumpa på och var nära 2–0. VH skapade ingenting av värde.

Men så kom det. Målet. Det kom från ingenstans, men snyggt var det. Mattias Wigley och Pontus Näsén iscensatte målet som Ludvig Jardeskog fixade.

Plötsligt var det utjämnat: 1–1.

VH med fyra raka segrar i ryggen, fick sedan ett utmärkt läge att ta ledningen då de fick chans att spela fem mot fyra i fem minuter. Detta sedan Robin Johansson drog på sig matchstraff för en ful tackling på Vimmerbys Pontus Johansson. Den storväxte VH-forwarden blev liggande kvar på isen en stund innan han fick hjälpas in till omklädningsrummet. Inte heller han spelade mer i det här derbyt. Uppgifter gör gällande att det rör sig om en hjärnskakning. Vimmerby utnyttjade inte det gyllene läget, utan första perioden slutade 1–1.

– Det var en tuff huvudtackling på ”blind-side”, säger Horsky om situationen som ledde till att Pontus Johansson fick utgå.

I mittperioden kom återigen Tranås ut starkt. Redan efter 38 sekunders spel tog hemmalaget ledningen på nytt.

I powerplay pangade Jesper Alasaari in 2–1 från blålinjen. Tranås var hetare än VH och planenligt kom även 3–1. Återigen var det en före detta Vimmerbyspelare som bokfördes för målet. Efter ett fint anfall frispelades Marcus Schelin, som hade öppet mål.

Att Vimmerby bara två dagar tidigare utklassade Hanhals med 9–1 var svårt att tro. VH var uddlöst, tempofattigt och gick inte alls att känna igen från den senaste tidens insatser. Återigen - precis som i premiären – kändes det som att Vimmerby vägde för lätt, både fysiskt och mentalt. Tranås verkar sannerligen inte vara en önskemotståndare, ungefär som Kallinge.

Laget ryckte visserligen upp sig sista delen av mittperioden, men lyckades inte reducera.

Efter två spelade perioder var det inte mycket som talade för en VH-vändning. Att det istället skulle bli ett trendbrott – för båda lagen. I slutet av perioden tvingades även forwarden Henri Fomin lämna isen efter en knäskada. Hur pass allvarligt det är ännu oklart.

För några matcher sedan bildade rutinerade kedjetrion Jakob Karlsson, Pontus Johansson och Henri Fomin en vass formation. Nu är alla skadade. Inte alls bra för VH.

Med knappt fem minuter kvar av matchen fick Vimmerby nytt hopp, när Sebastian Åkesson reducerade. Några poäng blev det inte ändå, då Marcus Schelin satte 4–2 i öppen kasse i slutminuten.

– Det känns mycket tungt just nu, men jag tycker många stunder att vi är bättre än Tranås. Skadorna på Pontus och Henri gör att vår trupp är ännu tunnare nu.

Vimmerby Hockey räckte inte till i derbyt mot Tranås AIF.
Matchfakta

Tranås 4

Vimmerby 2

Första perioden: 1-0 (2.30) Kristoffer Backman (Robin Johansson), 1-1 (11.11) Ludvig Jardeskog (Mattias Wigley, Pontus Näsén). Andra perioden: 2–1 (20.38) Jesper Alasaari (André Astley Rydberg, Filip Pettersson), spel 5 mot 4, 3–1 (27.22) Marcus Schelin (Anton Blomberg, Fredrik Lindström). Tredje perioden: 3–2 (55.39) Sebastian Åkesson (Pontus Näsén, Hampus Harlestam), 4–2 (59.17) Marcus Schelin.

Skott: 6-8, 9-8, 5-9.

Publik: 1055.