Minska regelkrånglet i vården

Om vårdpersonalen fick ägna sig mer åt vård och mindre åt administrativa sysslor skulle färre lämna yrket, tror debattören.

Om vårdpersonalen fick ägna sig mer åt vård och mindre åt administrativa sysslor skulle färre lämna yrket, tror debattören.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2019-01-14 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stor del av Region Kalmar läns vårdpersonals arbetstid ägnas åt administrativa sysslor vilket minskar tiden för patienterna, enligt flertalet rapporter. I takt med att nya pålagor och regler tillkommer ökar den administrativa bördan än mer, samtidigt som få regler eller riktlinjer tas bort trots att vissa kan klassas som onödiga.

I en tid då det blir allt svårare att rekrytera fast personal, och hyrpersonalskostnaderna stegrar, är det viktigt att Region Kalmar län uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. När vårdpersonal inte får jobba inom sin profession utan istället beläggs med administrativa sysslor, minskar Region Kalmar läns attraktivitetskraft som arbetsgivare. Risk föreligger att vårdpersonalen då söker sig till andra arbetsgivare med mindre regelbörda och kortare beslutsvägar.

Ökad administrativ börda är ingalunda en utmaning som Region Kalmar län står ensamt inför. Inte bara i Sverige, utan även i Danmark har detta problem identifierats. I Köpenhamn har en så kallad ”Meningssamling” bildats bestående av anställda, chefer och beslutsfattare med uppgift att granska och eventuellt avskaffa överflödiga regler, för att minska den administrativa bördan – eller ”regeltyranniet” på danska.

Vi moderater vill ur grundidén i den danska meningssamlingen skapa ett ”antibyråkratiseringsråd” som ska granska, pröva och om möjligt avskaffa onödiga regler och pålagor inom byråkratin. De drygt 7 000 personerna som jobbar i Region Kalmar län besitter värdefull kunskap bland annat kring onödig administration och genom att strukturerat arbeta bort detta kan regelkrånglet och den administrativa bördan minska för vårdpersonalen. Tiden bör ägnas patienterna istället.