VH vann och höll nollan – igen

Som förväntat blev mötet mellan Vimmerby och Grums, något av kattens lek med råttan. Värmlänningarna hade inte en suck. Skottstatistiken 24–2 (!) i första säger allt. VH vann med 3–0. "Jag är nöjd", säger VH-tränaren Phil Horsky.

Ishockey2019-01-04 21:34

Det var inte bara de tidigare resultaten i Allettan, 0–8 mot Hanhals och 1–3 mot Mariestad, som indikerade att Grums skulle bli en munsbit för Vimmerby, serievinnare i södra HockeyEttan. Utan även det faktum att Grums kom till spel med bara tre renodlade femmor.

Gästerna hängde med skapligt första sju-åtta minuterna, men sedan var det bara ett lag på isen i första perioden. Om inte målvakten Martin Svedberg spelat så bra, hade VH avgjort den här tillställningen redan efter första 20. Det skiljde oceaner i spelstyrka mellan de här lagen.

– Vi kunde ha stängt den här matchen i ett tidigt skede, tyckte även VH-tränaren.

VH var överlägset första perioden och behövde inte spela på toppen av sin förmåga för att utmanövrera Grums. Långt ifrån. Efter en kanonad av möjligheter spräckte så Christian Blomqvist målnollan, när han prickade in en retur efter 18 spelade minuter. Frågan som vi nog lite mans ställde oss var hur många mål VH skulle vinna med...?

Men, men. I mittperioden var det ett annat Grums som äntrade isen. De spelade med övertygelse, med aggressivitet och en helt annan fart. Känslan var att VH-spelarna blev tagna på sängen av gästernas tuffa närkampsspel. Det i kombination med att Vimmerby spelade för svårt, för hafsigt och inte med tillräcklig beslutsamhet. Insatsen från hemmalaget höll inte måttet den här perioden.

Ledningen var förvånande nog skör efter två spelade perioder, bara 1–0.

– Grums chansade ännu mer i andra perioden och det är ett svårt lag att möta. De har snabba forwards och vill ställa om snabbt, säger Phil Horsky.

Efter en dålig inledning på tredje perioden, med mycket icing, frälste Oliver Kempainen hemmalaget, då han tryckte in 2-0 från nära håll. Förmodligen släppte nervknutarna i VH, som efter Kempainens mål kontrollerade spelet i stort sett totalt, med undantag från ribbskottet med dryga minuten kvar. Grums orkade aldrig mobilisera den ork och energi som krävdes för att på allvar hota Vimmerby. Jakob Karlsson gjorde sedan 3–0 i öppen kasse i slutsekunderna.

– Jag tycker att vi gör en stark match. Taktiskt är det väldigt bra och killarna gör det väldigt bra i spelet utan puck. Grums skapar inte mycket på oss. Och vinner vi med 3–0 igen. Sedan kan vi förstås göra fler mål på alla chanser.

För andra matchen i rad höll målvakten Tomas Rydén nollan. VH-tränarna hyllade backen Sebastian Kauppila rejält efteråt.

Här  har Christian Blomqvist precis gjort 1-0 för Vimmerby.
Här har Christian Blomqvist precis gjort 1-0 för Vimmerby.
Vimmerby-Grums 3–0

Första perioden: 1-0 (18.04) Christian Blomqvist (Oskar Carlsson, Jakob Isaksson).

Tredje perioden: 2–0 (48.25) Oliver Kempainen (Christian Blomqvist), 3–0 (59.35) Jakob Karlsson.

Skott: 50-11: (24-2, 8-5, 18-4)

Utvisningar VH: 1x2. Grums: 3x2, 1x10