De fick pris för sitt arbete

Kristdala Samhällsförening är Årets lokala Utvecklingsgrupp. I dag fick ordförande Annicka Gunnarsson ta emot priset vid en högtid i konserthuset i Stockholm.

Riksorganisationen Hela Sverige Ska Leva delade ut priset Årets Lokala Utvecklingsgrupp till Kristdala Samhällsförening. Annicka Gunnarsson och Mark Geuze tog emot priset av ordförande Åse Classon vid en ceremini i Stockholm.

Riksorganisationen Hela Sverige Ska Leva delade ut priset Årets Lokala Utvecklingsgrupp till Kristdala Samhällsförening. Annicka Gunnarsson och Mark Geuze tog emot priset av ordförande Åse Classon vid en ceremini i Stockholm.

Foto: Linn Hjort/Hela Sverige ska leva

Kristdala2018-11-28 14:36

Ända sedan 1986 har riksorganisationen Hela Sverige Ska leva utsett årets lokala utvecklingsgrupp, ett pris som syftar till att lyfta fram lokala insatser för en levande landsbygd.

Kristdala Samhällsförening får utmärkelsen med motiveringen: Kristdala Samhällsförening är en inspirationskälla när det gäller att ta vara på ungas engagemang. Dessutom har föreningen förbättrat bygdens infrastruktur på mängder med områden, säkra skolvägar, fiberutbyggnad och ytor för spontanidrott är några lyckade satsningar. Genom gott samarbete med kommunen har föreningen bidragit till att inflyttningen till Kristdala ökat markant, vilket visar att föreningens arbete ger resultat och förebygger för framtiden.

– Det här betyder väldigt mycket, sa föreningens ordförande Annika Gunnarsson.

– Det känns ärofyllt för vår förening att få ta emot årets utmärkelse. Det är en bekräftelse på allt det ideella arbete som lagts ner på den lokala utvecklingen de senaste åren.

Juryn, som består av Anita Brodin, före detta riksdagsledamot, Staffan Bond, tidigare verksamhetschef på Hela Sverige ska leva, Isabelle Axelsson, Unga på landsbygden, Lovisa Neikter, Vi unga, samt Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva, imponerades av det omfattande arbete som samhällsföreningen lagt och lägger ner för att göra bygden mer hållbar. På bara några år har föreningen stöttat bygdens unga att starta ett ungdomsråd som planerar och genomför aktiviteter. Föreningen har även sett till att en offentlig toalett har byggts, att motionsspåret blivit säkrare. I samarbete med det lokala näringslivet och turistaktörer jobbar föreningen också för att dra fler besökare till bygden.

– Det fins mycket vi vill göra, säger Annicka Gunnarsson.

– Men det som gör mig mest stolt är vi blivit uppmärksammade som ett gott exempel. Att vi tillsammans lyckats vända trenden och fått bygden in en positiv utvecklingsspiral. Många har engagerat sig och vi har fått mycket positiv feedback.

En viktig del i framgången är förstås det nära samarbete man har med Oskarshamns kommun, som har ett stort fokus på landsbygdsutveckling. Kommunbygderådet, där Annicka Gunnarsson är ordförande, har också hjälpt samhällsföreningen att komma framåt.

Det som gäller nu för samhällsföreningen, är att jobba vidare med den lokala utvecklingsplanen, som gäller fram till 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!