Planerar för fler trygghetsboenden

Eksjö kommun ämnar bygga ett trygghetsboende i Eksjö men har inte hittat något bra markområde. Även ett demensboende har börjat att diskuteras.

Kommunerna kan framöver komma att samarbeta för att erbjuda boenden.

Kommunerna kan framöver komma att samarbeta för att erbjuda boenden.

Foto: JESSICA GOW / TT

Eksjö2018-11-23 19:00

Idag står över 500 i kö till trygghetsboende i Eksjö kommun. Att bygga ett sådant boende i centrala Eksjö har funnits med i kommunens planer sedan en längre tid men än så länge har inget lämpligt markområde hittats.

– Vi ska bygga ett trygghetsboende i Eksjö. Det skulle vi egentligen ha fattat beslut om men vi har inte fått besked om någon tomt, säger socialnämndens ordförande Marie-Louise Gunnarsson.

Två centralt belägna tomter har tidigare diskuterats, dels Bryggeritomten intill brandstationen och dels kommunens parkering vid Regementsgatan, men sökandet fortsätter.

500 personer i kö ger det en kötid på mellan sju och tio år.

Lägenheterna på Tuvan och Snickaren i Eksjö är de mest efterfrågade. I Mariannelund lite mindre.

– Vi har 20 personer i kö till Bobinen och har fyra lediga platser, förklarar hon.

Men hur stort behovet är "på riktigt" och när de som söker plats har tankar på att flytta in, vet man inte med säkerhet. Här finns en stort spann av osäkerhet.

– Egentligen skulle man ringa runt och se när de som sökt har tänkt sig att vilja flytta in. Av de här 500 kan det vara ett 50-tal som är aktuella idag, spekulerar hon.

Samtidigt har riksdagen beslutat om en ny lag om att trygghetsboende framöver ska vara biståndsbedömt.

– Men jag tror inte någon kommun har det än, säger hon.

Det innebär att man inte kan ställa sig i kö, som man kan idag, då en plats på boendet är beroende av om man behöver hjälp eller inte.

En invånare i kommunen har lämnat in ett medborgarförslag om att skapa ett attraktivt seniorboende eller äldreboende i Hjältevad där Centrumhuset på Strandvägen föreslås.

Medborgarförslaget togs upp vid socialnämndens sammanträde nyligen men nämnden beslutade att avslå förslaget och vill istället se över behoven som finns av särskilda boenden i framtiden.

– Vi har redan börjat slå larm om demensboenden. Det är oftast där vi inte klarar kötiderna, säger hon.

Att regionen skickar hem patienterna betydligt snabbare än vad man gjort innan får konsekvenser för kommunen som måste börja tänka i ett mer vidgat perspektiv.

Olika behov av boenden krävs och då kan ett större upptagningsområde vara en väg.

En fråga som börjat diskuteras är ett samarbete över kommungränserna. Något som kan innebära att ett boende i den egna kommunen inte blir lika givet som idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om