Så lever de – på kända tv-slottet

Det kan mycket väl bli en fortsättning på publiksuccén "Drömmen om slottet". Det avslöjar ägarna Stefan och Agnes Lätt som också tycker att vissa saker i serien inte framställdes korrekt.

Foto: Johnny Gustavsson

Hägerstad2018-11-24 08:00

Det var en gång ett slott, omgivet av skimrande vatten. Under sina fornstora dagar hade det varit en beundrad juvel, fylld av liv. Nu var det ett eldhärjat kråkslott. Då hände något förunderligt som kom att förändra hela slottets framtid och som till och med fick ett tv-bolag att komma farande.

SE MER: Kika in i 900 kvadratmeter stora slottet

Det förunderliga var att ett skvatt galet par från Miami såg en annons och blev blixtkära. Inte i varandra – ty det var de redan – men i slottet.

TV4-serien "Drömmen om slottet" blev en formidabel publiksuccé. Varje avsnitt sågs av mellan 550 000 och 630 000 tittare.

Nu har strålkastarljuset slocknat, men den sagolika berättelsen om Hägerstad slott fortsätter.

– 99,9 procent av responsen har varit positiv. Människor skickar vackra blommor, marmelad och erbjuder oss antika möbler, berättar Agnes och Stefan Lätt, paret som i juni 2017 gav upp ett välordnat och bekvämt liv i Miami för att bli grovjobbande slottsägare i Hannäs socken i Åtvidaberg.

Allt började 2006. Det var då Agnes, i Stockholm, och Stefan som via Ericsson hamnat i Miami, träffades på en dejtingsajt. De blev kära, kände att här har jag min andra hälft, och Agnes flyttade till Miami.

Stefan bytte bransch, blev fastighetsmäklare och Agnes jobbade i samma företag. De renoverade flera hus, familjen växte och snart var de fem. Livet var bekvämt. Lite för bekvämt. Det började det bli dags att göra något nytt. Boston kanske, eller Panama.

2016 höll paret en försenad bröllopsfest i Agnes födelseland Estland. Platsen var en magnifik herrgård. Det blev tal om pampiga hus och efter att ha sett en gammal herrgård till salu i Estland gjorde Stefan en sökning i Sverige där Hägerstad slott, omnämnts som ett "rivningsobjekt", dök upp.

– Titta, där är ju vårt hem! Det var så det kändes, säger Agnes. Men jag tror inte på slumpen, utan tänker snarare att det här slottet har anlitat oss som sina ägare.

De for och tittade på slottet från 1868, på en udde i sjön Vindommen, och ritat av den framstående arkitekten Helgo Zetterwall. Från början en direktörsbostad, sedermera ett ålderdomshem för lärarinnor och fram till 90-talet vårdanstalt för alkoholister i Norrköping kommuns regi.

I början av 90-talet såldes det som privatbostad. Vid ännu ett ägarbyte var det inte längre något permanentboende. 2011 brann det tre gånger och lämnades åt sitt öde, utan tak och vattenskadat, i sex–sju år. En stor del av bjälklaget ruttnade.

Agnes och Stefan insåg att det var ett mastodontarbete, men såg slottets potential. Och när de här två väl bestämmer sig föds en urkraft.

Omgivningens dom var hård, "ett omöjligt projekt". Det fick nu inte paret Lätt att dra öronen åt sig, snarare tvärt om.

Efter budgivning var slottsruinen deras, för 4,3 miljoner kronor.

Samtidigt letade TV4 efter en familj som skulle renovera ett förfallet hus, för att göra en serie. De fick nys om paret Lätt, kontaktade dem och ramarna för en tv-serie i åtta delar tog form.

Under hösten har tittarna fått följa deras arbete som började med att sjasa ut alla inneboende fåglar, såga ned björken som växte mitt i matsalen och ta i tu med det viktigaste, att renovera slottets förfallna tak.

Största överraskningen?

– All bråte som kom fram när vi rev väggar och golv. Det tog oss sex månader bara att forsla undan allt 150-årigt byggmaterial, blöt sand och sågspån, säger Agnes.

Anade ni hur jobbigt det skulle bli?

– Nej, som tur är. Men min känsla var att om man nu kan bygga helt nya hus borde man kunna renovera det här. Det hade ju åtminstone väggar och golv, ler Stefan.

– Ett stort arbete var att byta ut alla vattenledningar, även de in till slottet.

De har kommit ungefär halvvägs i renoveringen av slottets nära 1 000 kvadratmeter. Runt 30 procent av arbetet har de gjort helt själva, resten har hanverkare hyrts in för. Stefan är elektriker i botten. Både är händiga och båda är slitvargar.

– Bilden av hur mycket jag grovarbetar var nedtonad i tv-serien, säger Agnes. Dessutom har de framställt mig som väldigt dominant. Det stämmer inte. Vi bestämmer ihop och gör allting tillsammans.

Den som sett Agnes bredspackla och byta bjälklag vet att den nya slottsfrun är så långt ifrån prinsessan på ärten man kan komma.

Tv-serien innebar att de fick ett ekonomiskt bidrag från TV4 och vissa förmånliga inköpspriser från några företag.

– Men det är alls ingen avgörande del av projektet, säger Stefan.

En total renovering av slottet skulle enligt en byggfirma de konsulterade sluta på 10–15 miljoner. Själva hade de fyra miljoner att spendera och de är snart slut.

– Vi får vända på slantarna. Det går att hitta det mesta på andrahandsmarknaden eller till specialpris. Alla möbler är också second hand. Vi letar alltid efter det mest förmånliga priset.

Det nya slottet växer fram. Gammalt återskapas och får sällskap av nytt, som takspottar och golvvärme.

Slottet är inte K-märkt, på gott och ont. På ont därför att de inte kan söka särskilda bidrag, på gott därför att de kan renovera mer fritt, men de försöker spara det som går och återskapa detaljer som försvunnit under åren.

I somras bytte slottet färg. Stefan grundmålade och Agnes målade det "himmelsblått" med roller och pensel. Det tog dem två månader och innebar mycket pill eftersom fönstren är så många.

– Bara att skrapa en av alla tjogtals dörrar tar ju två hela dagar om man ska göra det ordentligt, konstaterar Agnes.

Men lusten driver dem att fortsätta med sitt livsprojekt.

När Agnes kliver in i ett rum får hon en inre bild av precis hur hon vill ha det och många av inredningsdetaljerna tillverkar hon själv.

Rummen har olika teman som förstärks av Agnes väggmålningar. Matsalen är svensk skog. Musikrummet art deco. Stora hallen är djungel. Biblioteket ska bli Harry Potter-inspirerat.

I källaren blir det en "mansgrotta" med bar, ett spa, en stor biosalong och biljardbord.

Kan det bli en andra tv-säsong?

– Ja, men inget är klart ännu.

Andra våningen, själva paradplanet med fyra meters takhöjd, finns ju kvar att renovera.

Tanken är att delar av slottet ska hyras ut som festvåning och exklusivt semesterboende för att finansiera resten av renoveringen.

Intresset är stort efter tv-serien. Ofta kommer det bilar rullande sakta förbi. Många vill spana.

I Miami arbetade de med att hyra ut semesterboenden så kunskaperna om marknaden och kontakterna finns redan.

– Drömmen är att renovera hela slottet med tillhörande byggnader och att det ska stanna i släkten i många generationer .

Säger paret, ler och kysser varandra som de så ofta gör, och poserar för en sista bild innan jobbkläderna åker på igen.

Och om det blir som de tror, lever de lyckliga i alla sina dagar.

Kära i sitt slott och kära i varandra, men med hälften av slottet kvar att renovera. Stefan och Agnes Lätt berättar vad som hänt sedan tv-kamerorna slutat rulla.
Kära i sitt slott och kära i varandra, men med hälften av slottet kvar att renovera. Stefan och Agnes Lätt berättar vad som hänt sedan tv-kamerorna slutat rulla.
Familjen Lätt

Består av: Stefan och Agnes, barnen Katarina, Karin och Nils samt den tidigare gatukatten Jackson som fått följa med från Miami.

Jobbar med: Paret har arbetat heltid med att renovera slottet, men ser sig nu om eftre externt arbete. Viss del av Mäklarfirman i Miami finns kvar.

Stefan vill helst tillbaka till telecom/it-branschen medan Agnes drömmer om ett jobb inom inredning/design.

Fortsatt nyfiken? På Facebooksidan "Drömmen om slottet" lägger paret fortlöpande upp inlägg om vad som händer i slottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!