Så mycket satsas på anstalten

Avtalet mellan Kriminalvården och Gertrudsvik är klart. Under fem år ska man bygga om anstalten för 400 miljoner kronor. Nya lokaler och fler intagna spås leda till många nya jobb.

En ny byggnad blir det. Den ska husera fler intagna klienter på anstalten. Det rosa huset på bilden är det nuvarandet höghuset, över det syns Klockhuset vid infarten till Gertrudsvik.

En ny byggnad blir det. Den ska husera fler intagna klienter på anstalten. Det rosa huset på bilden är det nuvarandet höghuset, över det syns Klockhuset vid infarten till Gertrudsvik.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2018-11-09 17:05

Allt presenterades under en presskonferens under fredagen. Avtalet mellan hyresvärden Gertrudsvik och Kriminalvården verkar gå i hamn, det befintliga avtalet löper ut i september nästa år och det nya sträcker sig 25 år fram i tiden.

Nu satsar man framåt.

De ombyggnationer, renoveringar och nybyggnationer som planeras är omfattande. Det handlar om ett nytt kök, en helt ny byggnad som ska husera fler intagna, och utrymmen för utbildning och de olika rehabiliteringsprogram som finns i Kriminalvårdens regi, bland annat. Allt ska rymmas inom det befintliga stängslade området.

Per Karlsson är platschef för hyresvärden Gertrudsvik Fastighet AB. Han räknar med att arbetet ska vara igång i september nästa år, allt ska stå klart fem år efter det. Han tror inte att området kommer att förändras så mycket, eftersom allt sker inom anstaltens befintliga utrymme. Han hoppas att mångmiljonkontrakten ska stanna i kommunen.

– I så stor utsträckning som möjligt ska vi använda oss av lokala företag i den här byggnationen, säger han.

I dag finns 255 intagna klienter på anstalten och runt 250 anställda. Det gör anstalten till en av de största i Sverige. Det är också en av kommunens största arbetsgivare. Om avtalet inte kommit till stånd, kunde många av de arbetstillfällena försvunnit.

– Det känns riktigt bra, det här beslutet är superviktigt för Västerviks kommun. Det är ett kvitto på att man har en bra verksamhet här ute, säger kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).

– Det är också en inriktning mot att verksamheten blir kvar här ute, det är vi glada för, fortsätter han.

Åsa Lindberg är chef för Anstalten Västervik Norra. Hon är också glad.

– Vi har väntat på att få leverera det här beslutet till personalen och det är det som känns så roligt, att vi i dag kan säga att: nu ska vi vidare.

Hon säger att det inte bara kommer att handla om fler kriminalvårdare, utan troligen också så kallade programledare och socionomer, beteendevetare och lärare.

Redan i dag är exempelvis fem lärare anställda av Kriminalvården i Västervik.

En brasklapp finns. Regeringen måste godkänna investeringen. Men de församlade är överens om att det med all sannolikhet kommer att bli som man planerar.

Det var nöjda deltagare på fredagens presskonferens. Från vänster: Per Karlsson, Dan Nilsson (S), och Åsa Lindberg.
Det var nöjda deltagare på fredagens presskonferens. Från vänster: Per Karlsson, Dan Nilsson (S), och Åsa Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!