Projektet blev succé – nu söks nya tak

Det går strålande för projektet med solenergi i Vennebjörke. Den förväntade årsproduktionen i år var i hamn redan den 1 september.

Solenergiföreningens ordförande Per Åke Svensson är nöjd med produktionen från de 638 solcllerna på ladugårdstaket i bakgrunden.

Solenergiföreningens ordförande Per Åke Svensson är nöjd med produktionen från de 638 solcllerna på ladugårdstaket i bakgrunden.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-11-02 18:00

– Det är en bra vår och en bra höst som ger extra plus, säger Per Åke Svensson, ordförande i andelsföreningen som står bakom solenergiprojektet.

2018 är första helåret som anläggningen är i full drift. Det kunde knappast ha börjat bättre. Årsproduktionen på 160 000 kilowattimmar var uppfylld runt den 1 september.

– Särskilt maj gav extra mycket energi från solen. Juni och juli brukar alltid ge bra, men i år var det faktiskt för varmt, det gjorde att produktionen gick ner litegrann just då, säger Per Åke Svensson.

Andelsföreningen bildades för ett par år sen för att få igång solenergi i Vimmerby. Förra året kom anläggningen i Vennebjörke igång.

– Vi har ett avtal med Vimmerby Energi och Miljö, Vemab, och all solel som produceras i Vennebjörke går direkt dit och ut i bolagets nät. Så man kan säga att solen ger el direkt i ledningarna här i trakten, säger han.

Föreningen hyr taket på ladugården hos Mats Farne i Vennebjörke där solcellerna är monterade. Intill finns också en teknikbod med mätutrustning.

Föreningen har i dag ett 30-tal andelsägare, varav det kommunala bolaget Vemab är en.

Föreningen har investerat runt 2,5 miljoner i solcellsanläggningen plus ett statligt stöd på 700 000 kronor

– Syftet med föreningen var främst att få igång solenergi i kommunen. Men vi räknar också med att vi så småningom ska få tillbaka ränta på det insatta kapitalet, säger han.

De utsikterna tycks också goda.

– Förutsättningen för solenergi är bättre nu än när vi startade på grund av ett högre elpris i dag. Det gör tillsammans med en högre produktion än väntat att vi kan betala av skulderna fortare än vad vi räknade med i kalkylen, säger han.

Ränta som avkastning är en modell för solel. en annan kan vara lägre elpris för andelsägarna.

Per-Åke Svensson ser också synergieffekter med satsningen.

– Klimatet i djurhallen har blivit betydligt svalare sen solcellerna monterades, det är en stor fördel. En annan är att det blivit ett mer uppdaterat elnät som bygden har nytta av.

Nu tittar man efter andra tak och sonderar möjligheten att bilda ytterligare en förening.

– Vi har tittat på byggnader i Vimmerby. Taket på tennishallen är ett bra exempel. Det ligger i bra söderläge och det finns också ett intresse från tennisklubbens sida att göra någonting i den här riktningen. Men vi tittar på andra alternativ också, säger Per Åke Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!