Rånrisken finns med i tankarna

Bankrånet i Åtvidaberg väcker minnen från en tid när det var väldigt vanligt att bankkontor på landsbygden rånades. "Bankernas minskade kontanthantering och deras säkerhetsarbete har gjort att bankrån är väldigt ovanligt i dag", säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen region syd. Men det föder ändå en extra vakenhet vid Sparbanken i Virserum.

"Tiderna har förändrats, numera är det väldigt ovanligt med bankrån", säger polisens presstalesperson Robert Loeffel. Fredagens rån i Åtvidaberg väcker dock fortfarande minnen från 2008 när både Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank och Virserums Sparbank rånades.

"Tiderna har förändrats, numera är det väldigt ovanligt med bankrån", säger polisens presstalesperson Robert Loeffel. Fredagens rån i Åtvidaberg väcker dock fortfarande minnen från 2008 när både Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank och Virserums Sparbank rånades.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-10-30 20:00

I mitten av mars 2008 skrev Aftonbladets reporter Anders Johansson, bördig från Hultsfred, att det hittills det året gjorts ett bankrån varannan dag. 29 rån på 50 bankdagar. Både Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank och Virserums Sparbank finns med i den statistiken efter att ha rånats 4 respektive 10 januari.

– Samhället har förändrats, nu är det mer vanligt med tillslag mot guldsmedsaffärer och dyra klockaffärer, säger Robert Loeffel.

Ann-Chatrin Fransson är säkerhetsansvarig på Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank, rånrisken finns alltid med i tankarna i hennes vardag.

– Det har det alltid gjort, och kommer upp ännu starkare när någonting sådant här händer så nära. Jag vill verkligen beklaga att det hänt på Sparbanken i Åtvidaberg.

Det var i fredags som beväpnade rånare slog till mot Åtvidabergs Sparbank, som enligt vd Ronny Mårtensson lär ha haft ett tiotal anställda i tjänst vid tillfället.

– Jag har varit lyckligt förskonad på alla arbetsplatser jag varit på, säger Gunnel Olsson Örbäck, vd på Virserums Sparbank. Men jag har kommit som chef till kontor, som drabbats tidigare, ibland många år tidigare, och sett hur ett rån sätter djupa, djupa spår i någon som varit utsatt. Sår som rivs upp om det blir rättegång exempelvis och när någonting sådant här händer som i Åtvidaberg, då river det upp allt på nytt.

Har ni skärpt beredskapen eller vidtagit några åtgärder efter det som hände i Åtvidaberg?

– Det är sådant vi bara pratar om internt, men så mycket kan jag säga att det blir en extra vakenhet, för att vi ska nå största möjliga skydd för både kunder och personal. Vi får tro och hoppas att det var ett engångstillfälle, säger Gunnel Olsson Örbäck.

Så ni har inte tagit bort kontanterna, som de gjort i Rimforsa, Österbymo och Horn som en direkt följd av rånet?

– Vi får se vart saker och ting tar vägen, men det finns inga sådana planer just nu. Det är ju tillgången till kontanter som skiljer oss från storbankerna, så det hoppas vi kunna fortsätta med även om mängden kontanter som hanteras minskat mycket, där ser vi en tydlig förändring. Gemene man har mindre kontanter i plånboken, och vi märker att man väljer att ha mindre summor hemma. Det märks att man lyssnar på varningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!