De blev störst i skolvalet på gymnasiet

I skolvalet lär man sig lyssna, tycka och välja.

Resultatet av valet i Hultsfreds Gymnasium

Resultatet av valet i Hultsfreds Gymnasium

Foto: privat

Hultsfred2018-09-11 05:00

Som en förberedelse på de val man kommer att få göra i vuxen ålder, har många skolor gått in för att arrangera val i skolans regi tiden före valdagen. Eleverna som röstar är mellan 16 och 20 år, vilket betyder att många av dem röstar både i skolan och i verkligheten.

– Det är ett bra sätt att förbereda sig. Att veta hur man ska göra, hur det går till. Man måste ju tänka till själv, säger Gustav Borgengren som går tredje klassen på samhällsprogrammet på Hultsfreds Gymnasium.

Han och hans klasskamreter har arrangerat årets skolval. Alla partier förutom Vänsterpartiet har pratat politik med eleverna på Valhall för att så gott som möjligt förbereda dem inför de val som finns. Valresultatet bland skoleleverna skiljer sig åtskilligt från resultatet i det riktiga valet och är kanske en fingervisning inför framtiden.

Gustav Borgengren har varit med om att ställa i ordning inför valet, att bocka av och räkna röster och att plocka ihop allt material efteråt. Det är en unik erfarenhet som har krävt nogrannhet och en del extra jobb. Någon valvaka har eleverna inte haft möjlighet till. Han är ändå övertygad om, att många som har skolröstat tycker att det är extra intressant med valresultaten och har följt sammanräkningarna på TV, radio eller webben. Hans egen klass har ett självklart intresse av samhällsfrågor, men han är lite osäker på hur det förhåller sig med intresset bland skolungdomarna i övrigt

– Jag tycker ändå att det är många som har engagerat sig, tyckt till och ställt frågor och det är riktigt roligt, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!