Nytt arbetssätt ska motverka inbrott

Höjd medvetenhet bland grannar, information och förebyggande arbete är några hörnstenar i arbetsmetoden ”Cocooning”, som polisen i Vimmerby nu har börjat införa.

Håkan Karlsson, lokalpolischef i Vimmerby.

Håkan Karlsson, lokalpolischef i Vimmerby.

Foto: JK

Vimmerby2018-08-28 14:00

När en villa utsätts för inbrott råder en förhöjd risk att även grannar och närboende inom 400 meter också drabbas, i drygt 40 dagar efteråt. Det är extra hög risk att samma bostadsområde utsätts för inbrott flera gånger de första 14 dagarna efter det första inbrottet.

– Det visar statistik från BRÅ (Brottsförebyggande rådet), säger Håkan Karlsson, lokalpolischef i Vimmerby.

– Upprepade inbrott inom en yta på 100 meter sker till 76 procent av samma gärningsman.

Lokalpolisområde Västervik (där bland annat Vimmerby och Hultsfred ingår) har tillsammans med Växjö, blivit utsedda av Polisregion Syd att arbeta efter metoden Cocooning. Syftet är att informera om ett område har förhöjd risk att drabbas, samt motverka brott.

Vad innebär cocooning konkret?

– Att vi har extra koll och informerar boende i ett område som har utsatts för inbrott. Det innebär att vi väcker området ännu mer, dels genom att skyltsätta platsen och visa att ”här har det varit inbrott”.

– Vanligtvis brukar man ta hjälp av polisvolontärer i samband med cocooning, men det har inte vi så mycket i Vimmerby. Så det kommer framförallt vara jag som jobbar med detta och sedan har jag ombud, exempelvis grannar, i de olika områdena som får uppdrag av mig, säger Håkan Karlsson.

I Vimmerby drogs arbetssättet igång förra veckan, efter ett villainbrott i tätorten.

– Där har vi nu pratat med grannsamverkansombuden som har fått information om cocooning.

Vad ska då grannar göra om det skett ett villainbrott i ett bostadsområde?

– Det viktiga är att man pratar med varandra och ökar uppmärksamheten och medvetenheten.

Håkan Karlsson säger även att det händer att invånare inte tar signaler på allvar, men att det är viktigt att man inte drar sig för att ringa polisen om man hör eller ser något misstänkt.

– Det kan ju vara så att vi har en hundförare i tjänst just då.

Hur vanligt är det med villainbrott i Vimmerby kommun?

– Vi har inte så många och vi ser att det råder en nedåtgående trend. Vi har också en väl utbyggd grannsamverkan i vår kommun, vilket är bra.

I dagarna har polisen skickat ut sin årliga trygghetsundersökning till boende i Vimmerby kommun. Håkan Karlsson tror att arbetssättet cocooning kan ha en negativ effekt på årets enkätsvar jämfört med tidigare år.

– Det här ökar väl inte tryggheten hos folk, eftersom jag talar om att risken att drabbas av inbrott är förhöjd om ett område har blivit utsatt. Men syftet är ju att motverka att det sker fler inbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!