Brist på lärare i kommunen

Efter en prognos gjord av arbetsförmedlingen har flera medier rapporterat om en kommande arbetskraftsbrist inom flera yrken. Vi har hört hur det ser ut för de kommunala verksamheterna i Vimmerby.

Arkivbild
Det saknas behöriga lärare i kommunen.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

Arkivbild Det saknas behöriga lärare i kommunen. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vimmerby2018-07-04 06:00

- Vi har svårt att rekrytera lärare och det är klart bekymmersamt. Det saknas legitimerade lärare, det gör det såklart svårare. Vi har en önskan och ambition att ha behöriga lärare i skolorna och vi hoppas kunna locka dem till oss genom att vara attraktiva arbetsgivare. Just nu täcker vi upp med extremt duktiga vikarier som har flera års arbetserfarenhet utan dem skulle vi inte klara oss, säger Pia Ehrnlund Bengtsson, Verksamhetschef för grundskolan i kommunen.

Annemo Grahm, rektor på Södra Vi skolan, har två annonser ute på arbetsförmedlingens hemsida där hon söker efter nya lärare. Hon säger att de hoppas på lärare med behörighet.

- Anledningen till att jag måste rekrytera nu är att en går på barnledighet och den andra flyttar till annan ort, det är sådant som man inte kan rå för.

Hon ser inte Arbetsförmedlingens prognos som något större problem för egen del.

- Personalen på skolan är mellan 25-55 år och det kommer inte bli någon kris att alla som ska gå i pension samtidigt om några år, säger Annemo Grahm.

I början på sommaren kom glädjebeskedet att det startar en förskoleutbildning här i Vimmerby. Något kommunen ser positivt på.

- Vi är extremt glada att det startar en utbildning här, jag tror det finns fler som vill utbilda sig här i Vimmerby men som inte vill resa iväg till annan ort. Det kan göra rekryteringen lättare i framtiden. På sikt hoppas vi även att vi får fler lärarutbildningar, säger Pia Ehrnlund Bengtsson.

Det närmaste året kommer det att vara brist på personal i tre av fyra yrken. Utbildade inom hälso- och sjukvård, pedagogik, data och IT eller bygg är extra eftertraktade och inom sjukvården har man svårt att få ordinarie personal i hela länet.

- Ingen kommer bli utan vård. Det finns alltid läkare på våra Hälsocentraler. Vi tar in bemaningsföretag för att kunna täcka upp de luckor som finns på läkarsidan. Behovet av undersköterskor, psykologer, medicinska sekreterare och sjuksköterskor finns men är lättare att rekrytera på vissa delar av länet än i andra. Störst är behovet av allmänspecialister, det vill säga distriktsläkare, som behövs i hela länet. Vi har gott om ST- läkare som vi nu själva utbildar till att bli allmänläkare för att kunna minska på bemaningstjänsterna, säger Ann-Sofie Sjöstam, HR chef på primärvårdsförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!