Oron: Hur ska det gå med fodret?

Just nu är torkan inget akut problem för betesdjuren i Vimmerby. Men det finns en oro för hur fodret ska räcka i vinter.

Betet som finns nu är näringsfattigt, säger Eleonor Nilsson som är lantbrukare i Flaka, där bilden är tagen.

Betet som finns nu är näringsfattigt, säger Eleonor Nilsson som är lantbrukare i Flaka, där bilden är tagen.

Foto: Privat bild

Vimmerby2018-06-30 14:00

Det torra vädret innebär en risk för brist på betesmark för djuren, både generellt i Sverige och lokalt. För drygt en vecka sedan ordnade LRF nationellt därför ett möte med företrädare från näringsdepartementet, Jordbruksverket och delar av livsmedelsbranschen för att diskutera åtgärder. Att EU-kommissionen kan ge dispenser för att skörda från bland annat trädesmarker var en av åtgärderna som nämndes. Att som lantbrukare gå samman och hjälpa varandra nämndes också som en viktig åtgärd. Nu finns en facebookgrupp där människor kan hjälpa varandra att hitta betesmarker åt sina djur.

Eleonor Nilsson, ordförande i LRF i Vimmerby, berättar att torkan är ett problem för lantbrukarna i Vimmerby kommun också, men att det hittills inte är några som har använt gruppen för att be om hjälp, eller valt att starta något eget initiativ.

– Men om vädret fortsätter så här kommer det nog behövas om ett par veckor, säger Eleonor Nilsson.

Efter att Eleonor, som själv är lantbrukare i Flaka, varit i kontakt med flera lantbrukare från olika delar av kommunen sammanfattar hon situationen så här: just nu utgör torkan ingen risk för att djuren inte ska få tillräckligt med bete. Däremot finns en oro för vintern, särskilt om det inte börjar regna den närmsta tiden. Samtidigt är det heller inte säkert att regn kan lösa problemet nu, eftersom gräset varken är så näringsrikt eller så grönt som det normalt är vid den här tiden.

– En lantbrukare jag pratade med sa att om det börjar regna nu kanske det vore värt att först klippa av gräset och sen låta det växa upp igen.

Att det är det tredje året i rad som det är torrt gör också att foderförråden är mindre och det därför är mer sårbart. Eleonor tror att det är hästägarna som är mest drabbade.

– Hästägare har hört av sig till gårdar och frågat om beten, det brukar inte behövas.

Det innebär att det kan bli aktuellt att använda vinterfodret redan nu för att stödutfodra.

På LRF:s hemsida går det att läsa att ”Lantmännens prognos visar på ett skördebortfall på minst 20 procent. Många lantbrukare vittnar om att minst en tredjedel av vårsäden redan torkat bort.”

– Vi har haft ungefär två tredjedelar av normal skörd, säg 70 % kanske, säger Eleonor Nilsson.

Hon känner sig orolig inför andra skörden.

– Om det varit en dålig första skörd brukar det väga upp till andra skörden, men det ser inte ut så nu.

Fem veckor efter den första skörden brukar de kunna ta andra skörden.

– Vi tog den första i slutet av maj, så det borde vara dags nu, men det är det inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!