Mycket dyr nota för snöröjningen

Snöröjningen i Eksjö kommun i vintras blev en utmaning med envisa och återkommande snöfall som i sin tur krävde halkbekämpning.Nu kommer nästa utmaning för kommunen då det kostar långt mer än vad man räknat med. Notan blev flera miljoner mer än budgeterat.

Snöröjningen i Eksjö kommun kostade närmare åtta miljoner. Det är fem miljoner mer än vad kommunen kalkylerat med så nu stjälps samhällsbyggnadssektorns ekonomi.

Snöröjningen i Eksjö kommun kostade närmare åtta miljoner. Det är fem miljoner mer än vad kommunen kalkylerat med så nu stjälps samhällsbyggnadssektorns ekonomi.

Foto: Morgan Karlsson

Mariannelund2018-06-19 05:00

Samhällsbyggnadssektorn är en verksamhet som tack vare bygg-, plan - och mätuppdrag är en fröjd för kommunekonomerna. Nämnden har kunnat visa goda plussiffror inför årets slut men vid senaste nämndsammanträdandet var de siffrorna plötsligt vända till minus och det ett rejält sådant.

– Det är tyvärr en ganska stor förändring, säger samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring.

Orsaken är den gångna vintern. Totalt hade man budgeterat 2,8 miljoner till vinterväghållning. Men en sammanräkning av utgifterna, då vinterns sand nu är uppsopad och alla räkningar betalda, visar att snösvängen kostade 7,8 miljoner kronor.

Det är hela fem mijoner mer än budgeterat.

– Det är fem miljoner minus bara för snöröjning. Vi hade fått indikationer att vi skulle överskrida budget för det men inte att det skulle vara i den här volymen, säger Mikael Wärnbring.

– Det har varit en utmanade vinter och många stora snöfall, så det har varit många turer med snöröjning. Det har i sin tur medfört många turer med salt och grus för att halkbekämpa.

Sedan har all sand behövts sopas upp och vissa ytor har man behövt sopa flera gånger för att få upp all sand och grus.

– Det gör att vår prognos från förra månaden, som var väldigt positiv med en miljon plus tills slutet på året, nu är fyra miljoner minus. Så vädret fick vi inte in i budgetprognosen, säger han och suckar.

– Det är problematiskt, påminner han om det uppkomna ekonomiska läget.

Per Sixtensson, samhällsbyggnadsnämnden ordförande, säger att man nu ska göra vad man kan för att mildra underskottet.

Men mycket kan hända i slutet av året. Ingen vet när vintern kommer och om den blir mild eller tvärtom.

– Vi har räknat in de turer som normalt brukar vara under november och december, säger Mikael Wärnbring.

Samhällsbyggnadssektorn i stort är dock en verksamhet som går väldigt bra.

– Byggloven går som tåget och det för även med sig plan- och mätverksamhet. Miljö- och hälsoskyddsverksamheten går också bra. För första gången på två år har vi dessutom full bemanning. Det har innan varit en del pensionsavgångar men också en hög personalrörlighet, som det är i högkonjunktur, förklarar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!