Eleverna med naturen som klassrum

Eleverna jobbade så in i vassen. Rent bokstavligt talat. För när femman på Lindblomskolan gav sig ut på en biologisk exkursion i det stora, gröna klassrummet, blev det full fart från början.

Alvin Habbe Didriksson tar ett nytt tag med hågen i hopp om att fånga något spännande.

Alvin Habbe Didriksson tar ett nytt tag med hågen i hopp om att fånga något spännande.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2018-06-09 15:05

Av med skor och strumpor, fram med håven och sedan rakt ut i sjön Hulingen på jakt efter alla de smådjur som kunde tänkas finnas i vasskanten. Virvelbaggar, trollsländelarver, Ryggsimmare, skräddare och många andra sorter fastnade i håvarna, placerades i petriskålar och togs upp på land för närmare studier med lupp och förstoringsglas.

Eleverna gick verkligen in för den här lektionen, att ha Hulingen som klassrum var något som de verkligen gillade.

Läraren, Lars Karlsson, förklarade och berättade om alla de olika insekterna och larverna som simmade omkring i skålarna. Alla har de någon funktion i naturen. Antingen som rovdjur, eller som nedbrytare. Inte minst nedbrytarna har en viktig roll att spela.

Säkerligen var det en och annan insekt som fastnade i minnet efter den här lektionen.

Under tiden som ett gäng jagade omkring så in i vassen, höll ett annat gäng till på landbacken för att lära sig ännu mer om träd, gräs och örter, om de olika sorterna som kan hittas i naturen. Just nu är det förstås högsäsong för den här sortens lektioner och eleverna hade en lista med olika trädslag att pricka av.

För helt nybörjare på trädslag är de inte, förra hösten gjorde eleverna ett trädprojekt, där de kunde följa några speciellt utvalda träd när de ändrade färg, tappade löv och förberedde sig för vintern.

En virvelbagge stressar omkring i petriskålen medan Ivar Ljung håller ett öga på den.
En virvelbagge stressar omkring i petriskålen medan Ivar Ljung håller ett öga på den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!