Den 26-årige mannen är enligt kammaråklagare Isabelle Bjursten den andra person som vittnen såg under den fräcka kuppen i Strängnäs domkyrka i somras. En 22-åring dömdes redan i februari för grov stöld sedan han erkänt att det var han som tog de kulturhistoriskt ovärderliga föremålen.

Som bevis mot 26-åringen anför Bjursten dna som hittats på de stulna begravningsregalierna. Dessutom hävdar hon att 26-åringen och gjort en swishbetalning från sin telefon till en man som bogserade flyktbåten efter en grundstötning.

De två unga männen har enligt åtalet slagit sönder säkerhetsmontern i domkyrkan, roffat åt sig de föremål som satt löst, lämnat kyrkans område på cyklar och sedan satt iväg över Mälaren i en stulen motorbåt.

Artikelbild

| Karl IX:s och drottning Kristinas begravningsregalier är från 1611 respektive 1626 och anses vara av mycket hög konstnärlig kvalitet. Karl IX:s krona är tillverkad i guld, emalj, pärlor och bergkristaller – så kallade svenska diamanter.

Körde på grund

Redan inne i domkyrkan sprack planen eftersom den dömde 22-åringen skar sig på det krossade glaset och lämnade mängder av blodspår. Väl till sjöss tillstötte nästa problem när de körde båten på grund.

Två intet ont anande personer har i tur och ordning hjälpt tjuvarna genom att bogsera deras grundstötta flyktfordon.

Den första personen får en swishbetalning som tack för hjälpen. De har båda två fått titta på fotokonfrontationer, men hur de ställde sig till dem vill jag inte föregripa utan det måste de svara på under rättegången, säger Isabelle Bjursten.
Artikelbild

| Kammaråklagare Isabelle Bjursten när det förra åtalet gällande stölden i Strängnäs domkyrka presenterades. En 22-årig man dömdes i vintras till fängelse i fyra och ett halv år för stölden. Nu åtalas en 26-åringen som misstänks ha deltagit i kuppen.

26-åringen har varit häktad sedan i februari i år. Misstankar riktades mot honom sedan det stulna kyrkguldet återfunnits på en parkeringsplats och en analys visat att hans dna fanns på föremålen.

Det är bara 22-åringens blod som vi har hittat i domkyrkan och på cyklarna. 26-åringens dna har vi hittat på en hätta som ska sitta under en av kronorna, på själva kronan och på guldäpplet, säger Bjursten.

65 miljoner kronor

Tre föremål, två kronor och ett så kallat riksäpple, stals ur en förstärkt monter som stod avsides i ett rum i domkyrkan. Kvar i montern fanns två spiror och ytterligare ett guldäpple. Föremålen användes vid kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet. De har ett uppskattat försäkringsvärde på cirka 65 miljoner kronor, men anses vara kulturhistoriskt ovärderliga.

Huvudförhandlingen inleds den 27 maj i Attunda tingsrätt. TT söker 26-åringens advokat, men av åtalet framgår att mannen nekar till alla anklagelser om brott.

Ytterligare en ung man var tidigare misstänkt för inblandning i brottet, men Isabelle Bjursten har lagt ner förundersökningen mot honom.

Rättad: En tidigare version av texten innehöll en felaktig uppgift om vilka spår från 26-åringen som åklagaren hävdar har hittats på en hätta.