Jakten går vidare: Vem kan ta över kaféet?

Ideella krafter driver kaféet på Brosjögården i Ydrefors. Ferieanställda ungdomar får betalt medan de andra lägger sin fritid där.

Ida Hermansson och Marie Ragnar får hjälp av Maries barnabarn Ellie att ställa i ordning Brosjögården inför årets säsong.

Ida Hermansson och Marie Ragnar får hjälp av Maries barnabarn Ellie att ställa i ordning Brosjögården inför årets säsong.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydrefors2023-06-13 14:00

Ydrefors samhällsförening försöker på olika sätt att hålla orten levande. De driver Brosjögården som bland annat består av en samlingslokal med kafé, ställplatser, stugor till uthyrning och en badstrand. 

De cirka 40 bofasta i samhället är navet i föreningen. Det allra mesta görs av ideella krafter, men den lilla föreningen har svårare att hinna med allt. Därför ville de bli av med skötseln av kaféet redan i år och sökte bland annat en arrendator till verksamheten via sociala medier. Det blev inget napp, men föreningen hoppas kunna hitta någon intressent till nästa år.   

– Det vore roligt om kanske en familj ville satsa på att driva kaféet. Det är ett guldläge här med sjön och den vackra naturen. Ydre är en pärla och campingen såväl som kaféet är väl inarbetat, säger Helena Håkansson, ledamot i styrelsen.

undefined
Tillförordnad ordförande Ida Hermansson laddar inför ny säsong som ska kombineras med familjelivet.
undefined
Brosjögården i Ydrefors.

Eftersom de har svårt att hinna med allt planerar de att vidta vissa åtgärder när kaféet öppnar den 1 juli, berättar föreningens kassör Marie Ragnar.  

– Vi har velat lite mellan att driva det som ett kafé eller en kiosk och vi lär landa någonstans mittemellan i år. 

Planen är att stänga kaféets kök tidigare, vilket gör att man till exempel inte kan beställa och få in matigare mackor direkt vid kassan efter vissa klockslag. 

undefined
Dörren kommer vara öppen även i år på Brosjögården.
undefined
Besökare vid campingen.

Föreningen valde även att skala ner delar av sin verksamheten för några år sedan. Då slutade de att arrangera de populära bakluckeloppisarna en gång i veckan, och satsade istället på ett tillfälle. Den 12 juli arrangeras årets loppis då man kan rulla in med sin bil på den stora fotbollsplanen i Ydrefors och öppna bakluckan för hugade spekulanter. Det kommer att vara öppet långt in på kvällen tills folk har åkt hem.

– Efterfrågan på loppisar är jättestor men vi hinner inte med. Vi är för få. Vi behöver minska ner för att mäkta med, säger Ida Hermansson, tillförordnad ordförande i föreningen.

undefined
Hundar är välkomna att bada i Ydrefors.

Brosjögården ska hålla öppet hela juli månad, men campingen har dragit igång för säsongen. Många husbilar har redan varit på plats, badplatsen används flitigt och badsugna hundar kommer till det speciella hundbadet.

– Vi har fått upp nya skyltar i år som är jättefina så nu blir det tydligt var hundarna kan svalka av sig också, säger Marie Ragnar.

Föreningen gläds även över att de i år har fått ett bidrag från Ydre Kommun för att kunna bygga en ny altan till kaféet.

Ellie, Marie Ragnar och Ida Hermansson visar stolta upp kartan med Ydrefors-Pärlan i Gränsland som de har på ryggen.
Ellie, Marie Ragnar och Ida Hermansson visar stolta upp kartan med Ydrefors-Pärlan i Gränsland som de har på ryggen.
Karta: BROSJÖGÅRDEN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!