Satsar på ny museihall och äventyrslekpark

Veteranklubben Ydre har stora byggplaner när de vill utöka verksamheten.

Weine Jonsson, Alexander Hillmarker och Esbjörn Henriksson tar del av gemenskapen på onsdagsträffarna.

Weine Jonsson, Alexander Hillmarker och Esbjörn Henriksson tar del av gemenskapen på onsdagsträffarna.

Foto: Anna-Karin Gustafsson

Ydre kommun2020-01-28 17:00

Sedan starten 2002 har Veteranmotorklubben Ydre växt stadigt. Trots att många äldre fallit ifrån under åren har medlemsantalet ökat och nu vill de bygga ut.

Museihallen med sina 832 kvadratmeter inhyser traktorer, råoljemotorer och bilar. Den invigdes 2011 och växtes ur direkt. 

– Ja, egentligen gjorde vi det. Vi har så dant med grejer att vi hyr en lada som är proppfull, så nu är det nya byggplaner för en ny hall igång, konstaterar kassören Ove Sundeborn. 

Mer mark köptes 2015 som de ännu inte fått tillträde till, men Ove hoppas att det är löst snart. Inte bara en nästan lika stor hall ska byggas utan även ett såghus, en smedja, en scen och en äventyrslekpark. 

Scenen börjar byggas nu i vår, den är till för hönsbytardagen då de kör underhållning med dragspelsorkester. Det skulle även kunna bli Luciakröning och egna musikkvällar, man vet aldrig, spånar Ove Sundeborn.  

Efter scenbygget byggs såghuset om allt går i lås. Ritningar ska lämnas in för bygglovsansökan. Syftet är ett fullskaligt museum för hela familjen. Äventyrslekparken är ännu på idéstadiet. 

– En av medlemmarna har en bror som är lekparksarkitekt så vi har löfte om att få ta hjälp av honom. Vi har stora ytor till förfogande. Det skulle ju kunna vara ett baksäte från en bil som blir en gunga till exempel, och en hytt där man styr en kran kanske.

När alla byggen ska vara klara är svårt att säga, det kommer att byggas lite allteftersom. 

Ideella krafter är i framkant i Ydre och gör det möjligt att skapa ett museum i samma kaliber som det de nu har i Ukreda där klubben håller till. Takstolarna till stora hallen satt tidigare i ett stort växthus i Finland. Fyra gubbar från klubben åkte dit i tre-fyra dagar och rev. En finsk åkare tog det på sin lastbil för 1500 kronor. Virket till hallen skänktes av medlemmar i form av timmer som de fick leja sågning för. 

– Jag är gudaglad att vi inte har några skulder. Vi lånade 200 000 kronor när vi skulle gjuta golvet då men annars bygger vi vartefter vi får in pengar, säger Ove. 

Idag har klubben 260 medlemmar, cirka 35 är aktiva varav 20 jätteaktiva. Utöver medlemsavgifterna kommer mycket av pengarna till den nya satsningen från olika arrangemang som Ydremästerskap i traktorplöjning, traktorlotteri och Luciatraktortåg. Mest inkomster kommer via Hönsbytardagen.    

– 2019 var vårt bästa år. Med hönsbytardagen inräknat så hade vi 5000 besökare, konstaterar Ove med stolthet. 

Denna raring gick nyinköpt på Ing2 i Eksjö under andra världskriget, för att sen röja snö i Ydre.
Denna raring gick nyinköpt på Ing2 i Eksjö under andra världskriget, för att sen röja snö i Ydre.
Karta: Veteranmotorklubben Ydre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!