Nu utökar man platserna på bårhuset

Ydre kommun och Region Östergötland har enats om ett avtal där kommunen får åtta bårhusplatser där avlidna förvaras.

Ekonomichefen Jonas Arpzell ser positivt på att Ydre kommun och Region Östergötland tar gemensamt ansvar i den här frågan.

Ekonomichefen Jonas Arpzell ser positivt på att Ydre kommun och Region Östergötland tar gemensamt ansvar i den här frågan.

Foto: Max Elofsson

Ydre kommun2019-10-18 20:30

I dagsläget har Ydre kommun på Solängens äldreboende i Österbymo endast ett bisättningsrum som kyls ned vid behov och där högst tre avlidna kan tas emot.  

För att försäkra sig om att det kommer finnas tillräckligt med platser görs en utökning och förbättring i form av åtta nya bårhuskylar. Detta är medfinansierat av Region Östergötland.

– Det här är en viktig hälso- och arbetsmiljöfråga för vår personal och för aktuella begravningsentreprenörer. Det är bra att vi tar ett gemensamt ansvar i den här frågan, säger kommunens ekonomichef Jonas Arpzell.

Kommunen och Region Östergötland står för halva kostnaden vardera. För att möjliggöra detta kommer ett utrymme i lokalerna att byggas om. Avtalet är skrivet på en sexårsperiod, vilket är standard.

Det var på initiativ från Region Östergötland som ärendet kom på tal till att börja med.

Elanor Falk är enhetschef för ledningsgruppen för klinisk patologi inom Region Östergötland och behandlar bland annat frågor som berör bårhus. Hon ser på avtalet som positivt för både dem och Ydre kommun.

– På det här sättet kommer vi att kunna säkerställa kvalitén. Vi känner att kvalitén har varit bra men att det går att göra ännu bättre, säger hon.

Elanor Falk har haft den här positionen i fyra år och under de åren har hon sett att mycket har varit oklart i hela Östergötland gällande bårhusverksamhet.

– Det viktigaste är att vi för en bra kommunikation och samarbete mellan oss och kommunerna, säger Elanor Falk.

Avtalet mellan Ydre och Region Östergötland är skrivet på sex år.
Avtalet mellan Ydre och Region Östergötland är skrivet på sex år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!