Författarträff på biblioteket i Ydre

Alla kan skriva, om de vill, menar barnboksförfattaren Malin Stehn som besökte Ydre kommunbibliotek.

Malin Stehn på författarbesök på Ydre kommunbibliotek.

Malin Stehn på författarbesök på Ydre kommunbibliotek.

Foto: Maria Björnsdotter

Ydre kommun2020-02-21 14:00

Författaren Malin Stehn tar plats på scenen i Galleri Träffpunkten. Ett gäng förväntansfulla barn från Ydre har samlats för att få träffa en riktig författare.

Malin har kommit upp från Malmö för eventet och visar bilder på hur hennes författarskap började redan i unga år. Hon berättar att hon kommer ihåg att hon tyckte att det var svårt att skriva i början men att, precis som hon skriver om i många av sina sportböcker:

– Man kan man träna upp sig och bli riktigt bra - vare sig det gäller fotboll, eller skrivande, fastslår hon.

Malin beskriver målande om processen från att man kommer på en idé till att bokförlaget ger ut den färdiga, illustrerade boken och visar upp utkastet till ett första bokmanus i pappersform. Hon berättar vidare om hur hennes böcker tagit henne in i både fotbollens, cheerleadingens och hästsportens värld.

– Det var egentligen från början bristen på bra fotbollsböcker för min son som gjorde att jag skrev min första bok, säger Malin. Men nu har jag faktiskt fått ett eget fotbollsintresse på vägen.

Efter en kort fikapaus är det dags för skrivarworkshop. Temat är sport och barnen får sätta sig vid bord med en skrivplatta, penna och suddgummi i handen.

–  Första utkastet behöver inte vara perfekt, poängterar Malin, det viktigaste är att börja skriva, sedan får man gå tillbaka i efterhand och ändra om något blivit galet.

En av övningarna handlar om att barnen tillsammans bygger en berättelse utifrån dramaturgi. Det blir en historia om Magda, 40 år som får hjälp av en magisk medicinkvinna för att bli fotbollsproffs.

Det fnissas, viskas och skrivs fokuserat när barnen därefter själva får hitta på sina egna texter. Till barnens stora förvåning ber Malin dem att skriva en berättelse om något de varit med om och ljuga minst tre gånger.

– Måste man!? utbrister en förvånad Yosuf, 9 år.

Malin förklarar att i berättelser får man hitta på och lägga till, för att göra det spännande, det är bara fantasin som sätter stopp. Barnen får ställa frågor och utveckla sina historier tillsammans med Malin som går runt och läser historierna som växer fram.

Som avslutning läser Malin sin egen bok ”Inte som Zlatan”.

– Det var roligt! Man fick skriva själv och hon gav bra tips” ler Sigrid Nordin, 12 år, på vägen ut.

Kanske finns det några blivande författare i den unga publiken, deras fina berättelser och engagemang bådar gott.

Författaren Malin Stehn läser ur sin bok för barn och ungdomar på Ydre kommunbibliotek.
Författaren Malin Stehn läser ur sin bok för barn och ungdomar på Ydre kommunbibliotek.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!