130 personer bänkade sig i Kulturverkstan i Österbymo i onsdags kväll när Ydre Näringsliv i samarbete med Kinda-Ydre Sparbank bjudit in Bert Karlsson som berättade om sitt liv som entreprenör.

– Jag har varit företagare i hela mitt liv men började från noll. Min förebild var morfar Harry Hellberg. Han var fiskhandlare och byggde upp elnätet i västra Götaland, inledde Bert Karlsson.

Bert Karlsson köpte tre Hemköpsbutiker på västkusten.

Artikelbild

| Ydre näringslivs ordförande Tomas Johansson överlämnar lite närproducerat till Bert Karlsson.

– Det var två för mycket och det blev fiasko. Likaså skulle jag dra igång diskotek i Lidköping. Jag började bygga och greja i januari och allt var klart i maj, men då fanns det inget folk, de hade dragit till kusten, sa Bert Karlsson.

Istället satsade han på att hyra en lokal i Grebbestad.

– En tjej kom och frågade mig om hon fick hyra lokalen för bingospel. "Ja, men du måste betala två månaders hyra i förskott", sa jag. Det gjorde hon och det kom folk i massor. Jäklar tänkte jag och åkte hem och öppnade sju bingohallar i Skaraborgs län. Det gjorde jag 30 miljoner kronor på under två år och det var även starten för mitt grammofonbolag i Skara, vilket många tyckte var idiotiskt, säger Bert Karlsson.

– Jag kan nämna att låten "Du gav bara löften" såldes i 13 miljoner exemplar. Jag hade 66 dansband hos mig. De flesta svenska artisterna var hos mig. Jag har vunnit melodifestivalen 17 gånger. Jag var bäst, ingen kunde slå mig, hälften av bidragen var mina, säger Bert Karlsson.

Artikelbild

| Bert Karlsson var på ett strålande humör när han besökte Österbymo under onsdagskvällen.

Samtidigt byggde han Skara Sommarland som under det tredje året hade 800 000 besökare.

– Det var inte bra med för snabba framgångar. Jag trodde jag kunde göra vad som helst, säger Bert Karlsson.

År 1991 kom den stora smällen när det togs beslut om 25 procent moms på nöjesparker.

– Då var jag tvungen att sälja och förlorade 250 miljoner kronor, men jag satte lite käppar i hjulet då jag hyrde ut parken till mig själv under två år, säger Bert Karlsson och skrattar.

Nu blev det en ny arena för Bert Karlsson, nämligen den politiska.

– Jag ville bestämma i riksdagen, så att jag startade ett parti tillsammans med Ian Wachtmeister.

Under sex år drev Bert Karlsson 60 flyktingförläggningar runt om i landet och omsatte en miljard kronor.

– Jag gjorde en vinst på 200 miljoner kronor och det skäms jag inte för, säger Bert Karlsson.