Socialen i Ydre går med stort underskott

Ydre kommun budgeterade med ett överskott på 3,9 miljoner kronor. Prognosen nu visar att det blir betydligt mindre och att socialförvaltningen kommer att gå minus med hela 9,1 miljoner kronor.

Socialchef Jens Samuelsson

Socialchef Jens Samuelsson

Foto: Michael Bercu

YDRE2018-11-21 16:02

– Förhoppningsvis kommer saker och ting fall på plats under 2019, men det är många frågetecken, säger Jens Samuelsson som började som socialchef i Ydre i mitten på augusti.

På kommunfullmäktiges sammanträde i veckan fick Ydres politiker information om det ekonomiska läget som inte ser allt för muntert ut. Inför kommande årsskifte räknade man med att kommunen skulle göra en vinst på 2,2 miljoner kronor, men ekonomichef Jonas Arpzell aviserade att resultatet kan bli sämre än prognosen när tertialrapporten gicks igenom och senare även godkändes:

– Prognosen visar att kommunen kommer att göra ett överskott på 2,2 miljoner kronor, vilket är 1,7 miljoner kronor sämre än budgeterat.

Jämför man siffrorna med förra året så skiljer det åtta miljoner kronor och det största underskottet hittar man hos socialförvaltningen som efter årets första åtta månader visar ett minus med åtta miljoner kronor. Men även här ser det mörkare ut framåt årsskiftet, enligt Jonas Apzell:

– Prognosen vi har visar ett minus på 9,1 miljoner kronor, men jag tror att det blir betydligt mer än så, i värsta fall 12 miljoner kronor.

Det kommer eventuellt ramla in en del pengar nästa månad som kan förbättra utfallet något.

– Det kommer eventuellt ett bidrag från Migrationsverket på ett par miljoner kronor. Då vi var en av de kommunerna i landet som tog emot mest flyktingar så har vi gjort en ansökan om ersättning för omställningskostnader, säger Jonas Arpzell.

Socialchef Jens Samuelsson:

– I månadsskiftet mars/april nästa år kommer vi att avveckla det sista av tre HVB-hem för ensamkommande barn- och ungdomar som vi har haft i Österbymo. Under fyra år har vi fått en 1,1 miljoner kronor per år i statsbidrag för ökad bemanning inom äldreomsorgen. 2018 är sista året i år för bidraget. Det här skapar en osäkerhet.

De stora utgifterna för socialförvaltningen ligger inom både placeringar på institutionsvård och inom LSS-verksamheten.

– Vi har enbart externa placeringar när det gäller LSS. Positivt är att vi har en ekonomi i hygglig balans när det gäller äldreomsorgen, säger Jens Samuelsson och avslutar med:

– Jag är dock optimist och ser fram emot ett spännande 2019.

De investeringar som Ydre kommun kalkylerar med under nästa år ligger på 61 miljoner kronor, vilket är tre miljoner lägre än tidigare budgeterat.

Prognosen för Ydre kommun visar ett betydligt mindre överskott mot budgeterat
Prognosen för Ydre kommun visar ett betydligt mindre överskott mot budgeterat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!